Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...  (Przeczytany 9644 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PTICA

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 607
  • Poluję bo lubię
Pieczone bażanty i gołębie kaczki oraz gąski...
Udziec z dzika i rolady z jelenia...
Comber zajęczy i potrawka z królika
Tradycyjna POLSKA ZDROWA I NATURALNA KUCHNIA
Za i przeciw...
oraz przepisy ...hmmm palce lizać
Darz Bór
Zapisane
Darz Bór!!!

PTICA

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 607
  • Poluję bo lubię
Odp: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...
« Odpowiedź #1 : 2008-07-06, 08:33 »
przepis mojego kolegi Darka z forum PZŁ
"Witam wszystkich Darz Bór.

Nie tak dawno strzeliłem dzika i z zebranego tłuszczu utopiłem smalec ale nie byle jaki tylko smaluszek palce lizać.

PRZEPIS:
1) zebrany z dzika tłuszcz pokroić w niewielkie prostokąty (jak świński) lub przepuścić przez maszynkę o grubym sicie. Wytapiać na nie wielkim ogniu co jakiś czas mieszając.
2) dużą dorodną cebule albo 2 (zależy ile się ma tłuszczu, lub jak kto lubi cebule) obrać i posiekać w malutką kostkę. Dodać ząbek czosnku rozgnieciony na papkę.
3) 2 duże jabłka obrać ze skórki wyciąć środki i posiekać w jak najdrobniejszą kostkę jak cebulę ale można też zetrzeć na tarce tylko nie na papkę.

Jak tłuszczyk się wytopił zdejmujemy go z pieca i dodajemy posiekaną cebulę i jabłko z dodanym czosnkiem, solimy wedle uznania UWAGA (nie wegetować) i odstawiamy w zimne miejsce. po stęgnięciu można smarować chleb i jeść . SMACZNEGO. DB

Darz Bór
« Ostatnia zmiana: 2008-07-11, 18:18 autor IBDG »
Zapisane
Darz Bór!!!

PTICA

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 607
  • Poluję bo lubię
Odp: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...
« Odpowiedź #2 : 2008-07-10, 09:00 »
Przepis Piotrka
"
Plonaca poledwiczka z jelenia
SKŁADNIKI:
1 kg polędwiczek z jelenia
1/5 kg wędzonego boczku z dzika lub wieprzowego
1 łyżka świeżo grubo mielonego ziołowego pieprzu
1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 g.)
1 kieliszek jałowcówki lub żubrówki (50 g.)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry grubości boczku (około 4 cm). Natrzeć solą, ziołowym pieprzem i jałowcem, włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), przykryć i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na dwa dni.
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate) i oczyścić z jałowca.
Pokrajać boczek w cienkie plastry i owinąć polędwicę spinając szpilkami kucharskimi lub wykałaczkami.
Na patelni silnie rozgrzać masło, dodać olej i obsmażyć mięso z obu stron.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia (lub brytwanny), polać winem, piec pod przykryciem przez około pół godziny, zdjąć przykrywkę i piec do odparowania płynu, przewracając polędwicę na drugą stronę. Wyłożyć mięso na półmisek, polać jałowcówką, podpalić i płonące wydać na stół.
"
DB i smacznego
« Ostatnia zmiana: 2008-07-11, 18:19 autor IBDG »
Zapisane
Darz Bór!!!

Forum Zwierzaki

PTICA

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 607
  • Poluję bo lubię
Odp: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...
« Odpowiedź #3 : 2008-07-26, 16:31 »
"Czapla po flamandzku "


Składniki:
Czapla,
20 dkg boczku wędzonego,
20 dkg cebuli (dymki lub szalotki),
15 dkg parówek,
5 dkg koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
sól,
pieprz,
curry i majeranek do smaku.


Sposób przyrządzenia:
        Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć czaplę, zrumienić ze wszystkich stron, skropić wodą i dusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, dodać do czapli pod koniec duszenia razem z obranymi z osłonki i pokrajanymi w plasterki parówkami oraz przecierem i wino. Miękką czaplę pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i kalafiorem.
Zapisane
Darz Bór!!!

PTICA

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 607
  • Poluję bo lubię
Odp: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...
« Odpowiedź #4 : 2008-07-26, 22:03 »
http://www.chefpaul.net/wild/dziczyzna.html
Bardzo dobry link .
Jak by ktoś chciał to wszystko pokazane jak na dłoni  :wink:
"Bekasy i kwiczoły "


Składniki:
4 bekasy,
5 dkg słoniny,
masło,
sól.


Sposób przyrządzenia:
        Tych dwóch rodzajów ptactwa nie trzeba patroszyć. Oczyscić tylko z pierza, zostawiając główki, nóżki i skrzydełka, z którymi razem się pieką. Po oczyszczeniu rozciąć z lewego boku pod skrzydłem, wyjąć żółć z wątrobą, a kiszki napełnione jałowcem zostawić wewnątrz. Posolić, a następnie przekładając plastrami młodej słoniny, włożyć na drewniany rożenek, przywiązać go do żelaznego rożna i piec na dobrym ogniu, polewając masłem. Postawić patelnię pod ptaszki, a gdy na wpół podpieczone, ułożyć na niej jedną opodal drugiej cienkie grzanki z bułki, które przejdą sokiem z kwiczołów, ściekając na patelnię. I gdy zrumienią się na patelni, należy je przewracać. Podając na stół zdjęte a rożenka ptaki, przełożyć plastrami słoniny, w której się piekły, z grzankami.
Darz Bór
« Ostatnia zmiana: 2008-07-27, 00:26 autor PTICA »
Zapisane
Darz Bór!!!

PTICA

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 607
  • Poluję bo lubię
Odp: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...
« Odpowiedź #5 : 2008-08-02, 15:00 »
Szukam przepis na pieczeń z lisa...Mój znajomy bosman Filipińczyk jest świetnym kucharzem ,niestety nie mam z nim kontaktu bo zmienił statek...Pieski w jego wydaniu były pyszne.
Strzelam dużo lisów ,szkoda tyle mięsiwa...
Pomożecie?
Zapisane
Darz Bór!!!

ppx

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 7246
  • 2 króliki i 1 pies
    • WWW
Odp: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...
« Odpowiedź #6 : 2008-08-02, 15:04 »
W internecie poszukaj...
Wąpie żeby ktokolwiek tu znał taki przepis,
sam coś pokombinuj, upiecz lub ugotuj lub jak chcesz.
Zapisane
Podpis bez przekazu.

PTICA

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 607
  • Poluję bo lubię
Odp: Smacznie , zdrowo , naturalnie czyli dania z dziczyzny...
« Odpowiedź #7 : 2008-08-02, 15:15 »
nie ma w necie...tylko jakieś Chińskie znaki :D
Zapisane
Darz Bór!!!
Strony: [1]   Do góry
 

Strona wygenerowana w 0.062 sekund z 23 zapytaniami.