czy filtr mam odpowiedni, czy też zmienić na jakiś bilogiczny, ale na jaki ??!!
Wg stron polskojęzycznych Unifilter 280 jest do zbiorników 30-60l, jednak np. na stronach niemieckich podawane jest 10-40l. Filtr ten będzie wystarczającą filtacją w zbiorniku nieprzerybionym i z odpowiednią ilością roślin. Czyli jako pierwsze proponuję ich dokupić, bo jedna Vallisneria to mało (umieść ją najlepiej z tyłu zbiornika, ponieważ ten rodzaj, który posiadasz rośnie dość wysoki).
Praktycznie każdy filtr pełni filtrację biologiczną (jeśli nie jest codziennie czyszczony) i mechaniczą. Obserwuj NO2, jeżeli zbiornik jest dojrzały, a mimo to NO2 jest obecne to najczęściej filtracja jest zbyt słaba.
Wydaje mi się, że masz dość gruby żwir. Jaką ma granulację? Rośliny rosną lepiej, gdy żwir ma np. granulację 2-5mm, a i czystość utrzymać wtedy łatwiej.
Czy ilość ryb nie jest za duża, czy Trzciniak jest odpowiednią rybą (widziałem kiedyś i bardzo mi się podobała)?
Obsada wymaga poprawy. Skalarom poszukaj nowego domu, w tak małym i niskim zbiorniku skarłowacieją, a tego przecież nie chcemy. Kiryski podobnie jak żałobniczki to ryby żyjące w stadach, a 2 szt. stadem nie są. Jakie ryby podałeś pod pojęciem glonojadki (jest wiele gatunków różniących się znacząco wymaganiami i osiąganą wielkością)? - podaj najlepiej łacińską nazwę lub zamieść fotkę. Ryby te w większości przypadków potrzebują w diecie celulozy, dlatego koniecznie umieść w akwarium korzeń lub łupinę od kokosa.
Erpetoichthys calabaricus wymaga większego zbiornika (od ok. 100 cm długości), poza tym są to ryby stadne (min. 5 szt.). Wewnątrzgatunkowo nie ma wśród nich agresji, jednak chętnie konsumują mniejsze rybki. Preferowane jest również podłoże z drobnego piasku, duże zarośnięcie zbiornika roślinami i wiele kryjówek z korzeni i kamieni. Tak więc sam widzisz, że trzymanie jego w twoim akwarium odpada.
Czym karmić ???
Pokarmem zróżnicowanym (płatki lub np. tabletki różnych producentów, warzywa, pokarm żywy/mrożony/suszony). Trochę przepisów znajdziesz na
http://klub.chip.pl/akwaria/akk/s_kk.htmlCo moge jeszcze zrobić dla milusińskich ???
Zapewnić im odpowiednie warunki (dodać roślin, zadbać o prawidłowe parametry wody, wystarczająco często wykonywać jej podmiany i odpowiednio karmić rybska).
Jakie rośliny kupić !!!???
Biorąc pod uwagę wielkość twojego akwarium propnowałabym rośliny drobnolistne, nie osiągające dużych rozmiarów (np. przód: Glossostigma elatinoides, Cryptocoryne parva, Echinodorus tenellus, Lilaeopsis brasiliensis, środek: Blyxa japonica, Cryptocoryne wendtii, Eleocharis acicularis, tył: Bacopa, Cryptocoryne beckettii, Eleocharis vivipara, Eusteralis stellata, Egeria, Mayaca). Ze względu na to, iż żałobniczki chętnie odpoczywają pod dużymi liśćmi dałabym również np. 1x Echinodorus parviflorus.
Mam nadzieję, że spodoba ci się akwarystyka i niebawem będziesz mógł pochwalić się pięknie wyglądającym zbiornikiem. Powodzenia