Szybka przekąska.
Składniki:
opcjonalnie około 400 gram obranej ze skóry i oczyszczonej dyni
opcjonalnie kilka łyżek mąki
jedno żółtko
szczypta soli i pieprzu do smaku
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć aby nie było za dużo wody.
przełożyć do miski, dodać mąkę, pieprz i sól oraz żółtko dokładnie wymieszać (konsystencja masy ma byc taka sama, jak przy plackach kartoflanych)
na patelnię wlać tłuszcz mocno rozgrzać, na mocno rozgrzany tłuszcz wlewać nieiwlkie ilości ciasta aby powstawaly niewielkie placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Mozna podawać Np. z dżemem
Życzę smacznego
PS>Przepis jest mojego autorstwa, akurat dzisiaj sobie smażyłem owe placki i jadlem z marmolada wieloowocowa, nbiaam