nie umiem kiedyś próbowałam, ale chodziłam głodna jak wilk i wściekła jak osa-jak się wręcz nie "napcham" to jestem okropna Sad Chore,wiem.
umiesz
kwestia odpowiedniego przygotowania. chodzimy głodni nie dlatego, zę tacy jesteśmy w rzeczywistości (pochłaniamy bowiem kilkakrotnie większe porcje jedzenia niz by wypadało) ale dlatego, ze jemy rzeczy o niski wartościach odżywczych. Zamień ilość na jakość
oczywiście pierwszy tydzień moze być trudny ale z czasem zobaczysz, że jedzac rzeczy wartościowe (oki, sa często sporo drozsze) najadamy sie ich mniejsza ilością
nie dość że smaczniej to i zdrowiej
mandarynki? jak wszystkie cytrusy na właściwości ochładzające organizm (dlatego nie polecane sa zimą. latem wręcz odwrotnie)
andarynki:
Owoce wiecznie zielonego drzewka cytrusowego pochodzącego z południowych Chin i tam od wieków uprawianego. Rozpowszechnienie mandarynki na całym świecie sprawia jednak, iż często zapominamy o jej egzotycznym pochodzeniu. Obecnie na całym świecie uprawia się przede wszystkim uszlachetnione odmiany mandarynki. Mandarynka jest wyjątkowo bogata w witaminy i minerały, a ponadto zawiera brom, pierwiastek wspomagający sen, przez co jest idealnym dodatkiem do deserów. Charakteryzuje się słodkim smakiem z lekko kwaśną nutą, co czyni ją owocem także o walorach orzeźwiających.
MANDARYNKI (wart. odżywcze na 100 g)
Kalorie 45 Magnez (mg) 11
Białko (g) 0,6 Żelazo (mg) 0,4
Tłuszcze (g) 0,2 Fluor (mg) 0,01
Węglowodany 10,2 Witamina A (ug) 57
Błonnik (g) 2 Witamina B1 (mg) 0,06
Woda (g) 86,7 Witamina B2 (mg) 0,03
Sód (mg) 2 Witamina B3 (mg) 0,2
Potas (mg) 210 Witamina B6 (mg) 0,02
Wapno (mg) 37 Witamina C (mg) 32
Fosfor (mg) 19