2 obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych drobno pokrojone lub starte na tartce
2 duże ceebule
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml zimnej wody
1 litr wrzątku
3 kostki rosołu z kury
1 pojemnik śmietany
sok z 1 cytryny
cienkie plasterki czerwonego jabłkaze skórą
sól i pieprz do smaku
Podsmażyć pokrojoną cebule na maśle na złoty kolor, dodać curry
Zmieszać mąke ziemniaczaną z zimną wodą, rozprowadzić i wlać do cebuli
Przegotować bulion z kostek rosołowych i i wrzatku.
Dodać powoli podsmażoną cebule z dodatkami, zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając przez minutę
Stopniowo dodając śmietane(rozprowadzoną małą ilość zupy, by się nie zawrzała
Odstawić z ognia, dodać starte jabłka i sik z cytryny oraz sól i pieprz
Zmiksować lub przetrzeć przez drobne sito
Zupe podawać na gorąco, ozdabiając na talerzu krążkami czerwonego jabłka