*zdrowszy niż białe pieczywo
*zapycha
*ze względu na ziarna je sie go dosyć długo, a i to jest korzystne -bo do mózgu informacja o tym,że nie jest sie już głodnym dociera dopiero po 20 minutach
prawie sie zgodzę... prawie, bo zapychaczem jest własnie białe pieczywo a nie ciemne... ciemne pieczywo daje składniki odzywcze, więc organizm nie krzyczy że jest głodny mimo pełnego brzucha. poza tym jedzac pieczywo pełnoziarniste dokładniej gryziemy (by pokarm był prawidłowo strawiony kazdy kęs potrzeba pogryść około 50 razy!! spróbujcie) a co za tym idzie więcej przyswajamy z pożywienia, więc organizm się najada.
jedna tylko uwaga: ciemne pieczywo ciemnemu nie równe, bo wiele byle g.... sprzedają i zwa to razowcem czy inne tego typu. porządny chleb kosztuje niemało, ale wart jest swej ceny
mniej go zjadamy ale czujemy się bardziej syci
do podjadania dobre są suszone owoce i orzechy, ale tu jest wiele pułapek, bo większość jest siarkowana. I ponownie jak z chlebem, mozna kupić porządne (w sklepach ze zdrowa zywnością na przykład) ale ceny sa wyższe (choc niezawsze). podobnie z cukrem, ciasteczkami typu Musli, mąką i wszystkim co jemy. kwestia zainteresowania i chęci