Mięso surowe może zawierać wirusy , bakterie i larwy tasiemców. Tą właśnie drogą, poprzez zjedzenie surowego mięsa pozornie zdrowej świni!!!może być przeniesiona śmiertelna dla psów (nie dla ludzi!) wirusowa choroba aujeszkyego. bAKTERIE-SALMONELE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W SUROWYM MIĘSIE INNYCH GATUNKÓW MIĘSA.
Choroba Aujeszkyego jest choroba wirusową..Objawy podobne do wścieklizny, inaczej tą chorobę nazywamy Wścieklizną rzekomą lub pseudowścieklizną. Jej czynnik zakaźny wędruje, wzdłuż dróg nerwowych do mózgu. Pierwsze objawy widoczne są po 4 dniach od zakażenia. Niepokój, apatia, lękliwość, ślinotok, wymioty, chwiejny chód i porażenie mięśni.Świąd skóry, zapalenie miejscowe skóry, i błon śluzowych. Rozpoczyna się na terenie głowy i w okolicy kości ramiennej, po czym rozprzestrzenia sie po całym ciele.Pies czuje ból - stęka i skomli.Ma nadwrażliwość czuciową. Wygryza sobie partie skóry a nawet mięśni. Śmierć następuje po paru godzinach, czasem choroba trwa do dwóch dni.Szczepień ochronnych nie ma, a leczenie tej choroby nie jest znane. To tyle ile udało mi się "wycisnąć" z ksiązki L.W.Friedla "Co dolega mojemu psu?".Książkę polecam gorąco.
I CO WSZYSCY ZWOLENNICY SUROWEGO MIĘSKA, NADAL BĘDZIECIE KARMIĆ SWOICH PRZYJACIÓŁ TYM CZYM DO TEJ PORY, I UDAWAĆ ,ŻE PROBLEM NIE ISTNIEJE I ŻE MÓJ PIES NAPEWNO NIE ZACHORUJE???