no więc:
Ciasto:
-1.5 szklanki mąki
-o.5 szklanki cukru
-1 jajo
-1 łyżka miodu
-1łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżeczki ciepłego mleka
Masa:
-30dkg łuskanych orzechów włoskich
-10dkg cukru
-0.5 kostki masła
-2 łyżki miodu
Miód roztopić, sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach ciepłego mleka. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2cm. Tortownicę o średnicy ok. 22cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownic, uformować rant wysokości 3-4cm. Ponakłuwać.
Orzechy posiekać. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na średniej wielkości patelni roztopić masło i miód, dodać cukier i orzechy, Ogrzewać stale mieszając aż cukier się lekko skarmelizuje. Masa nie może sie przypalic. Gorącą rozłożyć na cieście. Ciasto wstawić na do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. Upieczone ciasto twardnieje, a następnie po kilku dniach mieknie. Najlepiej smakuje po mniej więcej tygodniu.
Jest oczywiście jeszcze sterta innych przepisów na to ciasto ale ja mam akurat taki
Może ktoś jeszcze się pochwali??