Jestem z Wieliczki, pracowałam w Kopalni.
Zdziwiłabyś się co oni tam dają do spożywczej soli.
Podam Ci standardowy skład soli spożywczej (taki skład ma większość dostępnych na rynku soli jodowanych);
Skład chemiczny:
NaCl - 99,83 % min
H2O - 0,08 % max
KJ - 32 mg/ kg
Antyzbrylacz - 6 mg/ kg
czasem dodają jeszcze jodan potasu
------------------------------------------------
Kłodawska sól jest minerałem o wysokim stopniu czystości i nie wymaga procesów wzbogacania. Ponadto stanowi ona bogate źródło „pierwiastków życia”, czyli mikroelementów /nazwanych tak przez prof. Juliana Aleksandrowicza/ niezbędnych do prawidłowego, zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka. Biopierwiastki wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm. To właśnie one sterują czynnościami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają tez zasadniczą rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Jest więc oczywistym, że ich niedobór, czy nadmiar musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie. Skład mikroelementów w naszej soli zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu ludzkiego. W kłodawskiej soli zawarte są (już od 250 mln lat): magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen i in.
Są to te pierwiastki jakie zawierają nawozy i preparaty akwarystyczne. Widać sól naturalna w czystej postaci jest idealna, natomiast spożywcza poprostu do akawrystyki się nie nadaje.