Jak ktoś lubi coś słodziutkiego, a zarazem sycącego i niewymagającego wiele zachodu-halava, rodem z Turcji jest dla niego
Wczoraj ktoś mi o tym daniu wspomniał,ja przepis znalazłam i dziś wypróbowałam
Pyszne -jedynie ilość cukru bym zredukowała
A więc :
*trochę ponad 1/2 szklanki kaszy manny.
*4 łyżki masła (ja je pominęłam nie zastępujac niczym- i wszystko wyszło
)
*1/2 szklanki cukru
*1 i 1/2 szklanki wody
do smaku:
cynamon,cukier waniliowy, można dodać też rodzynki, a takze owoce (ja zrobiłam z jabłkami
)
Z wody i z cukru,zrobić syrop. Kaszę mannę prażyć w garnku-cały czas mieszając żeby się nie przypaliła-na złoty kolor. Potem dodać masło(ale nie musi go być
) cynamon,cukier,rodzynki itd -czego dusza zapragnie
. Następnie ostrożnie wlać syrop i gotować do momentu aż całość zacznie odchodzić od boków garnka.
Smacznego