2024-05-13, 02:33
Witamy,
Gość
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strona główna
Pomoc
Chat
Zaloguj się
Rejestracja
Forum Zwierzaki
>
Wszystko o Wszystkim
>
Kulinaria
>
Wątek:
Leczo
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Leczo (Przeczytany 2510 razy)
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mangushia
Gość
Leczo
«
:
2004-08-12, 14:38 »
Właśnie siedze w domu dostałam za zadanie zrobienie lecza...
moja mama to bardzo czesto robila jeszcze na tych wakacjach, a ja tylko jadłam nieprzyglądając się co do niego daje
wiem, ze kabaczki i papryka słodka.
co jeszcze
czy do tego nadaja sie pomidorki i ogórasy ?
no i cebulka...
kurcze, kto mi pomoze ?
Zapisane
myszka
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #1 :
2004-08-12, 14:42 »
Ja robię leczo tak: 50 dag kiełbasy zwyczajnej (opcjonalnie), po kilo: cebuli, papryki białej i pomidorów. Rozgrzewam w sporym garnku olej (warstwa na dnie), wrzucam kiełbasę w plasterkach, ona się tam sobie smaży, następnie wchodzą plastry cebuli, mieszamy, dolewamy wody, dusimy pod przykryciem jakieś 20 minut. Następnie papryka też w kawałkach, kolejne 20 minut pod przykryciem i wreszcie pomidory. Po 20 minutach pod przykryciem, odkrywamy, mieszamy, doprawiamy i gotujemy jeszcze z 10 - 15 minut. Voila
Zapisane
Sal
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #2 :
2004-08-12, 14:59 »
Az takie ilości składników, myszko?
Ile tego wychodzi?
Zapisane
Forum Zwierzaki
Leczo
«
Odpowiedz #2 :
2004-08-12, 14:59 »
mangushia
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #3 :
2004-08-12, 15:05 »
z kiełbasą jeszcze lecza nie jadłam... hmmmm...
o wodzie tez nie słyszałam, moja mama robi to z wlewaniem na koncu koncentratu pom.
cholercia
Zapisane
Alicja
Płeć:
Wiadomości: 199
Żyj tak,żeby inni nie musieli przez ciebie płakać
Leczo
«
Odpowiedź #4 :
2004-08-12, 16:15 »
Ja robię leczo identycznie jak Myszka,za wyjątkiem dodawania wody.Papryka i pomidory puszczają wystarczająco dużo soków. Moja druga połówka dodaje jeszcze na końcu zółty ser i kawałki chleba.
Aha,robię je z 3 rodzajów papryki-ale najlepsze jest chyba z czerwonej.
Zapisane
Nic nie dzieje się bez powodu
myszka
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #5 :
2004-08-12, 22:28 »
Cytat: Salamandra
Az takie ilości składników, myszko?
Ile tego wychodzi?
Spory garnek, w sam raz dla głodnej rodziny
Wbrew pozorom, nie jest to tak dużo.
Alicja, ja dodaję trochę wody na początku, bo o ile pomidory i papryka puszczają wodę, to cebula niezbyt, więc dodaję wodę, aby spokojnie się dusiła i nie przypalała.
Zapisane
Agatra
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #6 :
2004-08-13, 14:45 »
A ja jeszcze cukinie dodaje
Zapisane
Alicja
Płeć:
Wiadomości: 199
Żyj tak,żeby inni nie musieli przez ciebie płakać
Leczo
«
Odpowiedź #7 :
2004-08-13, 15:24 »
A zaprawiacie leczo do słoików? Ja tak robię i mam potem pyszne jedzonko w zimie (zaprawiam w lecie kiedy warzywa są tanie). Robi się to tak,jak napisałam powyżej (czyli sposobem Myszki) ale nie daje się kiełbasy (dodaje się ją na bieżąco przy przyrządzaniu już do jedzenia).
Nakładam gotowe leczo do wymytych,wyparzonych słoików,zakręcam i zagotowuję słoiki. Nie wiem ile dokładnie czasu gotuję bo nigdy nie patrzyłam na zegarek,nie krócej raczej niż pół godziny.Po upływie około doby jeszcze raz zagotowuję dla pewności.
Świetna sprawa w zimie zajadać się leczo
Zapisane
Nic nie dzieje się bez powodu
Gerda
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #8 :
2004-08-23, 21:37 »
Cytat: Agatra
A ja jeszcze cukinie dodaje
cukinia to przecież kabaczek
Zapisane
Forum Zwierzaki
Leczo
«
Odpowiedz #8 :
2004-08-23, 21:37 »
Agatra
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #9 :
2004-08-23, 23:05 »
A ja niewiedziałam że cukinia to kabaczek
Zapisane
koniulka
Płeć:
Wiadomości: 2541
Leczo
«
Odpowiedź #10 :
2004-08-23, 23:21 »
Eeeeeeeee cukinia to kabaczek
Od kiedy?
Zapisane
Na zawsze w naszych sercach...
Klaudynka
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #11 :
2005-02-25, 12:27 »
O to też proszę zwracać się do mojej mamy!!
Zapisane
Leloo
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #12 :
2005-03-11, 15:50 »
ja leczo robie tak : kielbasa, pomidory, papryka czerwona i zolta ewentualnie, pieczarki, cebulka, \no i to na tyle;P
Zapisane
IBDG
Globalny Moderator
Płeć:
Wiadomości: 12527
Zawsze będziemy Cię kochać, piesku... (*)
Leczo
«
Odpowiedź #13 :
2005-03-13, 18:55 »
Zimą, kiedy pomidory nie są zbyt smaczne, daję przecier pomidorowy i pomidory w puszce.
Zapisane
IBDG Wrocław
Bonsai
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #14 :
2005-03-13, 20:58 »
mmmm.... ale mi narobiliscie smaku
Zapisane
Forum Zwierzaki
Leczo
«
Odpowiedz #14 :
2005-03-13, 20:58 »
thrilly
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #15 :
2005-03-15, 10:55 »
moja mutter robi leczo z cukinii i czegoś tam jeszcze
Zapisane
k_lap
Gość
Leczo
«
Odpowiedź #16 :
2005-03-22, 13:52 »
Nie lubie pomidorow, wiec tradycyjne leczo odpada, ale moja mama jesli juz robila kiedykolwiek leczo to bylo tak doprawione, ze pomidorow nie czulam i chociaz dawno tej potrawy nie jadlam, wiem ze smakowalo mi leczo robione tylko przez mame (ona wiedziala jak uniknac tego intensywnego smaku pomidorow).
Zapisane
Alyszek
Wiadomości: 4752
Leczo
«
Odpowiedź #17 :
2005-03-22, 14:11 »
A ja a to nie lubię cukinii ( kabaczka
) , dlatego leczo albo dziubię i wybieram pomidory , albo w ogóle nie jem
Zapisane
KaŚkerS
Gość
Odp: Leczo
«
Odpowiedź #18 :
2005-05-06, 21:25 »
Ja uwielbiam leczo.. a szczegolnie jak moja mama robi
Zapisane
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj