Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: Leczo  (Przeczytany 2510 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mangushia

  • Gość
Leczo
« : 2004-08-12, 14:38 »
Właśnie siedze w domu dostałam za zadanie zrobienie lecza...
moja mama to bardzo czesto robila jeszcze na tych wakacjach, a ja tylko jadłam nieprzyglądając się co do niego daje :P
wiem, ze kabaczki i papryka słodka.
co jeszcze  :?:

czy do tego nadaja sie pomidorki i ogórasy ? :wink:
no i cebulka...


kurcze, kto mi pomoze ?
Zapisane

myszka

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #1 : 2004-08-12, 14:42 »
Ja robię leczo tak: 50 dag kiełbasy zwyczajnej (opcjonalnie), po kilo: cebuli, papryki białej i pomidorów. Rozgrzewam w sporym garnku olej (warstwa na dnie), wrzucam kiełbasę w plasterkach, ona się tam sobie smaży, następnie wchodzą plastry cebuli, mieszamy, dolewamy wody, dusimy pod przykryciem jakieś 20 minut. Następnie papryka też w kawałkach, kolejne 20 minut pod przykryciem i wreszcie pomidory. Po 20 minutach pod przykryciem, odkrywamy, mieszamy, doprawiamy i gotujemy jeszcze z 10 - 15 minut. Voila :P
Zapisane

Sal

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #2 : 2004-08-12, 14:59 »
Az takie ilości składników, myszko?
Ile tego wychodzi?
Zapisane

Forum Zwierzaki

Leczo
« Odpowiedz #2 : 2004-08-12, 14:59 »

mangushia

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #3 : 2004-08-12, 15:05 »
z kiełbasą jeszcze lecza nie jadłam... hmmmm...
o wodzie tez nie słyszałam, moja mama robi to z wlewaniem na koncu koncentratu pom.

cholercia :/
Zapisane

Alicja

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 199
  • Żyj tak,żeby inni nie musieli przez ciebie płakać
Leczo
« Odpowiedź #4 : 2004-08-12, 16:15 »
Ja robię leczo identycznie jak Myszka,za wyjątkiem dodawania wody.Papryka i pomidory puszczają wystarczająco dużo soków. Moja druga połówka dodaje jeszcze na końcu zółty ser i kawałki chleba.
Aha,robię je z 3 rodzajów papryki-ale najlepsze jest chyba z czerwonej.
Zapisane
Nic nie dzieje się bez powodu

myszka

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #5 : 2004-08-12, 22:28 »
Cytat: Salamandra
Az takie ilości składników, myszko?
Ile tego wychodzi?


Spory garnek, w sam raz dla głodnej rodziny ;) Wbrew pozorom, nie jest to tak dużo.

Alicja, ja dodaję trochę wody na początku, bo o ile pomidory i papryka puszczają wodę, to cebula niezbyt, więc dodaję wodę, aby spokojnie się dusiła i nie przypalała.
Zapisane

Agatra

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #6 : 2004-08-13, 14:45 »
A ja jeszcze cukinie dodaje :P
Zapisane

Alicja

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 199
  • Żyj tak,żeby inni nie musieli przez ciebie płakać
Leczo
« Odpowiedź #7 : 2004-08-13, 15:24 »
A zaprawiacie leczo do słoików? Ja tak robię i mam potem pyszne jedzonko w zimie (zaprawiam w lecie kiedy warzywa są tanie). Robi się to tak,jak napisałam powyżej (czyli sposobem Myszki) ale nie daje się kiełbasy (dodaje się ją na bieżąco przy przyrządzaniu już do jedzenia).
Nakładam gotowe leczo do wymytych,wyparzonych słoików,zakręcam i zagotowuję słoiki. Nie wiem ile dokładnie czasu gotuję bo nigdy nie patrzyłam na zegarek,nie krócej raczej niż pół godziny.Po upływie około doby jeszcze raz zagotowuję dla pewności.
Świetna sprawa w zimie zajadać się leczo :)
Zapisane
Nic nie dzieje się bez powodu

Gerda

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #8 : 2004-08-23, 21:37 »
Cytat: Agatra
A ja jeszcze cukinie dodaje :P
cukinia to przecież kabaczek :lol: :lol: :lol:
Zapisane

Forum Zwierzaki

Leczo
« Odpowiedz #8 : 2004-08-23, 21:37 »

Agatra

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #9 : 2004-08-23, 23:05 »
A ja niewiedziałam że cukinia to kabaczek  :P
Zapisane

koniulka

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 2541
Leczo
« Odpowiedź #10 : 2004-08-23, 23:21 »
Eeeeeeeee cukinia to kabaczek :P Od kiedy?
Zapisane
Na zawsze w naszych sercach...

Klaudynka

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #11 : 2005-02-25, 12:27 »
O to też proszę zwracać się do mojej mamy!! ;)
Zapisane

Leloo

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #12 : 2005-03-11, 15:50 »
ja leczo robie tak : kielbasa, pomidory, papryka czerwona i zolta ewentualnie, pieczarki, cebulka, \no i to na tyle;P
Zapisane

IBDG

  • Globalny Moderator
  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 12527
  • Zawsze będziemy Cię kochać, piesku... (*)
Leczo
« Odpowiedź #13 : 2005-03-13, 18:55 »
Zimą, kiedy pomidory nie są zbyt smaczne, daję przecier pomidorowy i pomidory w puszce.
Zapisane
IBDG Wrocław

Bonsai

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #14 : 2005-03-13, 20:58 »
mmmm.... ale mi narobiliscie smaku ;)
Zapisane

Forum Zwierzaki

Leczo
« Odpowiedz #14 : 2005-03-13, 20:58 »

thrilly

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #15 : 2005-03-15, 10:55 »
moja mutter robi leczo z cukinii i czegoś tam jeszcze  :shock:
Zapisane

k_lap

  • Gość
Leczo
« Odpowiedź #16 : 2005-03-22, 13:52 »
Nie lubie pomidorow, wiec tradycyjne leczo odpada, ale moja mama jesli juz robila kiedykolwiek leczo to bylo tak doprawione, ze pomidorow nie czulam i chociaz dawno tej potrawy nie jadlam, wiem ze smakowalo mi leczo robione tylko przez mame (ona wiedziala jak uniknac tego intensywnego smaku pomidorow).
Zapisane

Alyszek

  • *
  • Wiadomości: 4752
Leczo
« Odpowiedź #17 : 2005-03-22, 14:11 »
A ja a to nie lubię cukinii ( kabaczka :P ) , dlatego leczo albo dziubię i wybieram pomidory , albo w ogóle nie jem :P
Zapisane

KaŚkerS

  • Gość
Odp: Leczo
« Odpowiedź #18 : 2005-05-06, 21:25 »
Ja uwielbiam leczo.. a szczegolnie jak moja mama robi :P
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
 

Strona wygenerowana w 0.055 sekund z 25 zapytaniami.