Ja znam kilka
Podam Ci przepisy na te zapiekanki, które mi najbardziej smakują (jak będziesz chciała więcej to napisz
)
Zapiekanka z kalarepki i brokułów 2 kalarepki
40 dag brokułów
10 dag kwaśnej śmietany
8 dag sera pleśniowego
6 dag orzeszków pinii / słonecznika
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Kalarepki umyć, obrać, pokroić w plastry. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Zagotować 1/2 szkl. wody, posolić, wrzucić warzywa. Dusić ok. 5 min. Wywar zachować. Przygotować sos serowy: rozgrzać tłuszcz, zasmażyć na nim mąkę, zalać wywarem z warzyw, zagotować. Wrzucić pokrojony ser pleśniowy, stopić. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić. Warzywa ułożyć warstwami w płaskiej żaroodpornej formie, polać sosem, posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 40 min.
Zapiekanka ziemniaczana 8 średnich ziemniaków
3/4 szkl. jogurtu
1/4 kg tłustego twarogu
1/8 kostki masła
15 dkg żółtego sera np. śmietanowego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
W misce pokrusz twaróg i wymieszaj łyżką z jogurtem, pieprzem i łyżeczką soli. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, obierz i pokrój w plasterki (2-3 mm). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dno niedużego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wyłóż plasterkami masła. Na nich układaj na przemian, warstwami, plasterki ziemniaków i masę twarogowo-jogurtową, aż do wyczerpania składników. Posyp żółtym serem i oregano. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 30 minut.
Zapiekanka z makaronu i cukini 20 dag makaronu
2 małe cukinie
brokuł
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
15 dag sera żółtego
sól
Makaron ugotować na półtwardo. Brokuły podzielić na różyczki, obraną cukinię na plastry i podsmażyć na oleju. Wysmarować żaroodporne naczynie olejem, układać warstwami plastry cukinii, makaron, brokuły i roztarty czosnek. Na wierzchu położyć plastry sera. Piec w nagrzanym piekarniku.