Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: ciekawy obiadek  (Przeczytany 2348 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gunia

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 2599
ciekawy obiadek
« : 2005-08-31, 13:00 »
Ostatnio aż mnie nosi - chcę zrobić jakiś obiad dla rodzinki, ale problem tkwi nie w tym, że nie umiem nic zrobić, tylko w tym, że nie wiem CO. Nie chcę po raz setny pierogów, bigosów czy grochówy :P Coś nowego. Mamy tutaj takich kuchcików, że na pewno pomożecie mi znaleźć przepis na:
smaczny
orginalny
tani
łatwy do wykonania
obiadzik. Proszę o pomoc :help: :) :mrgreen:
Zapisane

Pinka

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 1787
  • DZIEKI KITKO:*
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #1 : 2005-08-31, 13:04 »
PIZZE zrob kup podkładke do PIZZ i ser zołty szynke ogorek cebulke jak kto lubi pomidor i na to potrzec ser zołty..i kładasz do piekarnika na  20 minut   ...miłego robienia obiadu....smacznego
Zapisane
..... infde...

mops

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 144
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #2 : 2005-08-31, 13:39 »
Moze spaghetti ?? :) Do rozgrzanego rondla wsypujesz pokrojoną cebule i papryke, czekasz az sie poddusi, potem dodajesz pieczarki, marchewkę startą na tarce, czekasz az sie poddusi. Jak skladniki beda odpowiednio uduszone, dolewasz sok z pomidorów (cały 1 litr) i czekasz az zgęstnieje. Potem MAŁYMI porcjami mięso mielone i czekasz az wszystko zacznie sie gotowac. Ugotuj spaghetti w osobnym garnku, uformuj w kształcie "kółka" i do srodka wlej sos. To byla jedna z moim pierwszych potraw w zyciu :wink: Pychotka :)
Zapisane

Forum Zwierzaki

Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedz #2 : 2005-08-31, 13:39 »

Fatty

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 14182
  • Tyle Twojego zostało z nami.
    • WWW
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #3 : 2005-08-31, 19:01 »
A moze gołąbki? Pełno jest wariacji na ich temat. Ja często robię gofry( rodzinka ma do wyboru czy kakaowe, czy zwykłe, czy z cynamonem, czy z dżemem, czy z cukrem, czy z bitą śmietaną) no i naleśniki, tradycyjne z dzemem ;), z częsci robię krokiety, jeszcze inne podsmażam z masą serową...
W kuchni to ja mogę siedzieć godzinami ;)
Zapisane
Never give up hope,
if someone burst your bubble
mix up some more soap.

gunia

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 2599
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #4 : 2005-08-31, 21:59 »
Pizzy niezbyt lubię, spaghetti jest uklepane, gołąbki też... :P :lol: :lol: :lol: Może coś mięsnego, takiego kombiniren-machen, jakąś nowość... :>
Zapisane

iw!

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #5 : 2005-08-31, 22:38 »
Mozesz zrobic smazone ziemniaki. Najpierw je ugotowac, potem uklac, a potem usmarzyc na patelni :)
Zapisane

Nefra

  • *
  • Wiadomości: 5592
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #6 : 2005-08-31, 23:20 »
mięso gulaszowe w kawałki, podsmarzyć i do gara z gorącą wodą (nie tak dużo tej wody...niech przykryje mięso z 5 cm)
Cebuli sporo podsmarzuć z czosnkiem i do gara
pieczarki, paprykę posiekać, do gara
puszkę groszku konserwowego i kukurydzy do gara razem z wodą z puszki (wlać całą zawartość puszki)
 do tego karton soku pomidorowego, można trochę pomidorów, koncentratu...dowolnie.
kostki rosołowe, zioła prowansalskie, bazylię, liść laurowy, ziele angielskie,paprykę słodką i ostrą jak kto lubi.
Przykryć i niech się dusi

Powinna powstać zupa gulaszowa - potrawka podawana w miseczkach z chlebkiem

Pychota!
Zapisane

madziaro

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 3801
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #7 : 2005-09-01, 00:09 »
zrób leczo :) albo pieczone ziemniaki - potrawa rodem z moich okolic, a rozprzestrzeniła się po kraju przez wczasowiczów. Robisz to tak:
w dużym garnku, najlepiej takim jakimś wielkim rondlu,
na sam spód kładziesz skórę z boczku
układasz warstwami pokrojone na plastry:
ziemniaki
kiełbasę
marchewkę
jakiś boczek - ale niedużo, żeby tłuste nie było
natkę pietruszki
i tak na zmianę, żeby to nie była jedna warstwa z tego wszystkiego :)

doprawiasz solą, pieprzem - najlepiej dość dużo, ale to już rzecz gustu
do tego musisz dać trochę tłuszczu, ale nie dużo
na wierzch kładziesz liść kapusty, przykrywasz przykrywką, na to dajesz coś ciężkiego - u mnie to jest 5kg żelazko stare i pieczesz ok. 45 minut. Przed upływem tego czasu dom wypełnia smakowity zapach, to znak, że niedługo można ściągać :) Jeżeli jakiś ziemniak będzie bardziej przypieczony - jest jeszcze lepszy heh

Smacznego :)
Zapisane

Nefra

  • *
  • Wiadomości: 5592
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #8 : 2005-09-01, 00:15 »
madziaro...zapomniałas dodać, że w Jaworzniu to pieką w żeliwnych garach i na ognichu ( ja tyż tak, zresztą)
Zapisane

Forum Zwierzaki

Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedz #8 : 2005-09-01, 00:15 »

madziaro

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 3801
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #9 : 2005-09-01, 00:21 »
no tak, ale tutaj jest podany przepis na obiad, kiedy to można zrobić na piecu normalnie. A z ogniska są mhhhmmm najlepsze :)

i wtedy rzeczywiście najlepiej wychodzą w żeliwnych kociołkach
Zapisane

Qaś

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #10 : 2005-09-02, 18:31 »
Ja ostanio kupiłam FIX pomysł na...zapiekankę serową.Super sprawa ;)
Wystraczy fix zmieszać ze śmietana 12% i wodą i ugotować.Potem w żaroodpornym naczyniu wymieszać to z niugotownym makaronem.Posypać to żółtym serem(startym na tarce) i piec ok.30 min.Zreszta wszytsko pisze na opakowaniu ;) Pychaaaaaaaaaaaaa.
Zapisane

Essey

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #11 : 2005-09-02, 18:51 »
Ja, przyznam się że tez korzystam z pomocy proszku :P Najczęściej robię rodzince spaghetti napoli :mrgreen: Nieraz zdarzyło mi sie też spaghetti bolognese i carbonara :] I to właściwie jedyne moje większe zdolności pomijając potrawy typu jajecznica itd :lol:

Edit:
O, przepraszam. przypomniało mi się cudowne danie które kiedyś zrobiłam! Cannelloni (nie wiem jak się to pisze :P) Da środka wsadziłam pieczarki wymieszane z ryżem, oczywiście już wcześniej odpowiednio przygotowane. Wszystko to powędrowało na blachę, zostało polane sosem beszamelowym i posypane tartym serem. Nie ma nic lepszego! ;)
« Ostatnia zmiana: 2005-09-02, 18:53 autor Essey »
Zapisane

madziaro

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 3801
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #12 : 2005-09-02, 18:54 »
Essey: bo to najprościej zrobić i najszybciej, też tak robię, tzn to jest w sumie dodatek, najczęściej fix do kurczaka po meksykańsku - i robię wariacje na temat, czyli dokładam do tego jakies papryki, pomidory, mięso mielone (zamiast kurczaka), pieczarki itp :)
Zapisane

Qaś

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #13 : 2005-09-02, 19:18 »
Własnie,może poszukaj jakiegoś Fixu i potem to juz prościzna ;)
Zapisane

kasja

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #14 : 2005-09-02, 22:45 »
Pomysł na kurczaka w sosie ziołowo-śmietanowym,fix do kurczaka ala strogonow, to ostatnio robiłam, szybko, smacznie i bezboleśnie... :)
Zapisane

Forum Zwierzaki

Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedz #14 : 2005-09-02, 22:45 »

Fatty

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 14182
  • Tyle Twojego zostało z nami.
    • WWW
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #15 : 2005-09-03, 12:05 »
ja ostatnio robiłam krokiety po swojemu... na patelni podsmażam cebulkę, drobno pokrojone parówki, pieczareczki i czekam,aż to będzie gotowe... pod sam koniec wrzucam na to multum żółtego sera niech się stopi i mieszam ... Taki farsz zawijam w nalesniki i reszta czynności tak jak przy normalnych krokietach.. oczywiście ja tylko łykałam slinkę bo dieta...Ale nprawdę to jest przepyszne =)
Zapisane
Never give up hope,
if someone burst your bubble
mix up some more soap.

mroofkaa

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 511
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #16 : 2005-09-15, 09:36 »
Pomysł na kurczaka w sosie ziołowo-śmietanowym,fix do kurczaka ala strogonow, to ostatnio robiłam, szybko, smacznie i bezboleśnie... :)

Ja też ostatnio to robiłam. :lol:
Pyszne to jest. :wink:
Ale bardziej smakuje mi ten sos ziołowo-śmietanowy,niż do kurczaka "ala strogonow". :;p:
Zapisane

ogryzek

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 4120
  • drugs are bad mkay? :>
    • WWW
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #17 : 2005-09-15, 19:41 »
Rissotto ( jak to siem pisze??)
Ugotowany ryż, na to rozpuszczony żółty ser i na to sos do spachetti najlepiej boloński.
Zapisane
nie interesuj się, nie pytaj się o nic! nie zgubimy się, nie zbłądzimy przecież..
l gg 3474439 l www.mamojestembaklazanem.fbl.pl

3.07-31.07 - w Kletnie ;)

Orange

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #18 : 2005-09-16, 14:01 »
Mam pomysł.Zamów gotowy obiad z jakieś restouracji lub po prostu pójdź tam z rodziną :D
Zapisane

madziaro

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 3801
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #19 : 2005-09-16, 17:09 »
a ile pieniędzy wydasz w ten sposób... pomysł niezły pod warunkiem, że ma się kasę na to :/
Zapisane

kasja

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #20 : 2005-09-25, 23:05 »
OJ Orange, nie każdy dorosły może sobie pozwolić na wyjście do restauracji, to kosztuje. Sadząc po twoim wieku nie wiesz nic o gospodarowaniu pieniędzmi, bo nie pracujesz...
Zapisane

Forum Zwierzaki

Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedz #20 : 2005-09-25, 23:05 »

Elven

  • Gość
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #21 : 2005-10-02, 08:50 »
Sorry, nie wertowałem całego topicu ;).
Był ten przepis?
Guniu, miałem to samo jakiś rok temu.
I wiesz co zrobiłem?
Kupiłem sos Knorr grzybowy.
Kupiłem fileta, pokroiłem w kostke.
Do tego ryż i bon apettite ;).

Pysznnnneeee!!!
Zapisane

madziaro

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 3801
Odp: ciekawy obiadek
« Odpowiedź #22 : 2005-10-02, 15:41 »
to ja mogę jeszcze podać przepis na prawie lazanię :) Jeżeli mi, czyli antytalentowi kulinarnemu to wychodzi, to wyjdzie wszystkim heheh
Co trzeba?
piersi kurczaka (ja daję 1 podwójną)
Makaron (najlepszy by był taki do lazanii, ale niekoniecznie, nitki też się nadają, albo taki do spagetti)
sos pomidorowy (fix do spagetti Napoli Knorra)
tarty żółty ser
przyprawy
do tego można dodać cebulę, pomidora, paprykę, pieczarki

Piersi kurczaka podsmażyć. Ugotować makaron. Zrobić sos pomidorowy. Wymieszać razem. Dodać część tartego sera. Doprawić. Wyłożyć na brytfannę, posypać tartym serem. Zapiekać ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)

Dodam, że jak wczoraj sprawdziłam, na drugi dzień jest lepsza :) Zwłaszcza, że już się nie rozwala, tylko jest taki kształt jaki powinien :)
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
 

Strona wygenerowana w 0.078 sekund z 26 zapytaniami.