Przeszkukałam kulinarnia i chyba nikt nie wpadł na taki pomysł, jeśli tp przeoczyłam sorki.
No to zakładamy "Fztową Książke Kucharską", wszytkie wasze przepisy i dla ludzi i dla zwierząt
umieśćmy tu, poco zakładać tyle wątków, a można zrobić jeden. Więc zaczynamy
Sałatka owocowaSkładniki:
*4 banany;
*kiść białych winogron;
*kiść ciemnych winogron;
*2 czerwone grejpfruty;
*2 pomarańcze;
*1 kiwi
*2 garście truskawek
*1/2 cytryny
*pęczek bazylii
*pęczek melisy
Wykonanie:
Pokrój banany w talarki i skrop je sokiem z cytryny. Z pomarańczy i grejpfrutów odkrój nożem czapeczki i spody tak, żeby dostać się do miąższu. Następnie postaw taki owoc na ściętym spodzie i nożem (ruchem z góry na dół) odkrój z każdej strony skórę razem z białą błonką. Chodzi o to, żeby uzyskać ociekającą sokiem kulę. Małym nożykiem wykrój z każdej cząstki miąższ, przekrój i dodaj do miski z bananami. Z wykrojonych cytrusów wyciśnij do sałatki resztki soku. Pokrój kiwi w półplasterki, truskawki na 4 części. Kulki winogron przekrój na pół, usuń z nich pestki (jeśli masz do tego zdrowie) i wrzuć do miski. Posiekaj zioła i wymieszaj z sałatką. Wstaw do lodówki.
Ciasto MarchewkoweSkładniki:
*8 średnich marchewek (ok. 400 g tartej marchewki)
*1 szklanka cukru
*2 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 szklanki oleju słonecznikowego
*4 jajka
*80 g płatków migdałowych lub pestek słonecznika lub dyni
*80 g suszonych śliwek
*100 g lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Zetrzyj marchewki do dużej miski na tarce o jak najmniejszych oczkach. W osobnej miseczce roztrzep jajka tak, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Do marchewki dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj. Wlej olej i znów wymieszaj. Pokrój bakalie w cienkie paseczki i dodaj do ciasta. Czekoladę przed wyjęciem z papierka uderz mocno o blat, żeby ją pokruszyć i również wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Wysmaruj tortownicę olejem. Przełóż ciasto, wygładź powierzchnię, albo upuść tortownicę na blat z wysokości 20 cm, wtedy masa sama się ułoży. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35 min. Ciasto będzie gotowe, kiedy nie będzie się przylepiać do wbitej wykałaczki. Podawaj z zimną śmietaną 36% i brązowym cukrem.
Ciasto z kuskusaSkładniki:
*4 jajka
*125 g drobnoziarnistego cukru
*1 szklanka roztopionego masła
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*2 szklanki kaszki kuskus
*1 szklanka zimnego mleka
masło do wysmarowania foremki
Dekoracja:
*1 szklanka wiórków kokosowych
Syrop:
*200 g drobnoziarnistego cukru
*1/2 litra wody
*1/2 szklanki wody różanej lub pomarańczowej
Mmmm...narzaie tyle. Bon apetit!