Tylko dla dorosłych!
Kawa po wiedeńsku
1 szklanka (250ml) tłustej śmietany
1łyżeczka (5ml) cukru pudru
85 gr. gorzkiej lub półsłodkiej czekolady (jeden baton czekoladowy)
3 szklanki (750ml) mocnej, świeżo zaparzonej kawy
ćwierć szklanki (62,5ml) likieru kakaowego lub irlandzkiego
1.W lodówce ochłodzić miskę, trzepaczkę i śmietanę. Mikserem na wysokich obrotach ubić 2/3 szklanki (167ml) śmietany i cukier na niezbyt sztywną masę
2.Ubitą śmietanę przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin. Jeżeli śmietanka trochę się rozdzieli, ubić ją lekko trzepaczką przed użyciem.
3.Pod czekoladę podłożyć woskowany papier. Czekoladę trzymać w jednej ręce i odcinać wiórki z brzegu obierakiem do warzyw krótkimi, szybkimi cięciami. Pozostałą czekoladę połamać na kawałki
4.W małym rondelku o grubym dnie umieścić pozostałą część śmietany (1/3 szklanki, 83 ml). Dodać kawałki czekolady, przykryć i zdjąć z ognia. Odstawić na 5 min., az czekolada się rozpuści i rozmieszać na gładką masę
5.Do masy czekoladowej dodać gorącą kawę. Ogrzewać na słabym ogniu, aż się kawa zagrzeje, a przy ściance rondla pojawią sie pęcherzyki powietrza. Odstawić z ognia, dodać likier i zamieszać
6.Do czterech ogrzanych garnuszków wlać kawę. Na wierzch nałożyc śmietanę, posypać wiórkami.
Smacznego wszystkim dorosłym