No dobra, to piszę przepis.
Składniki (przyprawy)
1. Ryż - najważniejszy składnik sushi, do dania musi być zaprawiony octem, ale o tym później.
2. Sos sojowy - podkreśli smak naszego dania, produkowany z ziarna soi. Produkt roślinny, polecany dla wegetarian.
3. Mata - spokojnie, nie do jedenia. Na niej ędziemy zawijali nasze sushi.
4. Wasabi - megaostry japoński chrzan, stosuje się go do podkreślenia smaku, w sushi używany jest wraz z sosem sojowym, jako dodatek
5. Imbir - marynowany kawałek młodego imbiru dodaje się do rolowanego sushi (zwanego
futo maki lub
sushi maki)
6. Nori - prasowane i pieczone liście glonów morskich. Są kruche więc trzeba uważać. Przed użyciem należy skropić je wodą, octem lub sosem (ja używałem octu
), aby nabrały elastyczności i lepiły się
7. Ocet - potrzebny do zaprawienia ryżu. Ocet ryżowy (właśnie ten do sushi) ma lekko kwaskowaty smak
Ryż do sushi:
Potrzebne: ryż do sushi Blue Dragon (to nazwa firmy), ocet ryżowy Blue Dragon, sos sojowy, najlepiej Kikkoman, cukier.
Dokładnie umyć ryż pod zimną wodą pocierając w dłoniach. Na pół godziny zalać wodą i zostawić. Po tym czasie odlać wodę i zalać ponownie w proporcjach 1 do 1,5 (na szklankę ryżu 1,5 szklanki wody). Doprowadzić do gotowania, skręcić ogień i gotować 10 minut. ODstawić na 10-15 minut.Letni ryż zalać sosem przygotowanym z 7-8 łyżek octu, jednej sosu sojowego i 4 cukru.
No i dochodzimy do głównej części.
Potrzebne: Ogórek (chodzi o ten długi, wężowy, wiecie o co chodzi, musi być świerzy), łosoś (surowy), pałeczki krabowe (też surowe) i pozostałe rzeczy, które wymienilem wcześniej. (możemy użyć łososia, kraba, albo tego i tego)
Przygotowujemy ryż według podanego wcześniej przepisu. Ogórka obieramy i kroimy na cienkie, podłużne kawałki. Podobnie kroimy pałeczki krabowe i łososia.Nori zwilżamy delikatnie wodą (albo czymś innym
), by stały się sprężyste i klejące. Układamy kawałek wodorostów na macie do sushi. Przygotowany ryż układamy na 2/3 zwilżonego nori. W ryżu robimy rowek (bez skojarzeń), który smarujemy
niewielką warstwą wasabi. W rowku układamy ogórka i wybrany przez siebie rodzaj mięsa (łosoś, albo krabowe pałeczki). Teraz czas na zwijanie. Delikatnie podwijamy matę lekko trzymając. Zwijamy całymi dłońmi, by rulon był równy i ryż nie wyszedł bokami (tu też bez skojarzeń). Po zwinięciu powinien odstawać czysty kawałek wodorostów. Odcinamy go. Jeśli wszystko wam wyszło, rulonik kroimy ostrym nożem na 6 kawałków. Na małym tależyku mieszamy wasabi z sosem sojowym. Ilośc - zależy od smaku (i od gustu). Uzyskany sos powinien mieć ciemną barwę, a od ilości wasabi zależy jak będzie ostry.
Sposób jedzenia: pałeczkami (chińskimi, niestety, chyba wiecie jakimi, chociaż japońskie też są) moczymy kawałek sushi w sosie, który porzed chwilą zrobiliśmy. Umoczone w sosie sushi zjadamy na raz. NIe można odgryzać kawałków (bo się sushi rozleci i będzie trzeba spodnie sushi).
SMACZNEGO