teraz jest juz późno więc nie będę się rozpisywać, ale jutro zaqpodam jekiś przepis. co powiesz na laddu? nieskomplikowane, wiele mozliwości i pyszne...
co do składników, w wielu przypadkach mozna znaleść zamienniki ale nie zawsze. jeżeli w mieście jest sklep eko to i mąkę grochową znajdziesz
jakoś nie mogę wpisać tu tego przepisu. wpierw nie mogę wejść na forum a teraz jeszcze raz zaczynam...
podam wam przepis na laddu. u nas znane przede wszystkim na słodko ale w indiach jadane również na ostro. podany przepis pochodzi z książki, gdyz ja gotuję "na oko" więc nie mogłabym podać proporcji. przepis jest na laddu na słodko ale jak juz raz wam się uda to polecam improwizacje.
350 g masła (czym lepsze masło tym smaczniejsze laddu, ja wybieram osełki)
400 g mąki grochowej (z grochu włoskiego)
2 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki wiórków kokosowych
pół łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 łyżeczka cynamonu
250 g cukru pudru (ja uzywam melasy)
zamiast orzechów i wiórków można użyć migdałów, sezamu, samych orzechów, czy też samych kokosów a jako przyprawy to sezamowe mozna przyprawić papryką czy pieprzem zmniejszając do minimóm ilość cukru, lub używajac nie oczyszczonej melasy (jest mniej słodka)
na małym ogniu stopić w garnku masło, wsypać mąke i smażyc mieszając. po około15 minutach mąka zacznie wydzielać orzechowy zapach. teraz dodać orzechy, wiórki i kardamon (bądź też co innego jeśli mamy ochotę na eksperymenty) i smażyć jeszcze 2 minuty. potem zdjać garnek z ognia, dodac cukier i mieszać widelcem aż uzyska sie jednolitą masę, bez grudek z bardzo dobrze wymieszanymi składnikami. odstawić na kilka minut by ostygło.
po ostygnięciu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadzić równo na tacy i pokroić na małe kawałki (kwadraty, romby). ja robię kuleczki
no to miłych eksperymentów, ale na pierwszy raz polecam przepis ale później niech wyobraźnia działa
smacznego