Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: 1 [2]   Do dołu

Autor Wątek: pilne,sosik potrzebny :)  (Przeczytany 3107 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pao

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 6471
  • Sakazuki-ya yamaji-no kiku-to kore-o hosu
pilne,sosik potrzebny :)
« Odpowiedź #30 : 2005-04-07, 20:02 »
słodko-kwaśni, znaczy ten który potocznie uznaje sie za chiński?
Zapisane
jeśli piszesz do mnie wiedz, że nie lubię bezsensownych zaczepek, braku kultury i gadania o niczym.

za to z przyjemnością spędzam czas na twórczej dyskusji :)

myszka

  • Gość
pilne,sosik potrzebny :)
« Odpowiedź #31 : 2005-04-07, 20:44 »
Tak, tenże właśnie. A tak swoją drogą, to jaki jest, skoro mówisz, że "potocznie" chiński? :)
Zapisane

pao

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 6471
  • Sakazuki-ya yamaji-no kiku-to kore-o hosu
pilne,sosik potrzebny :)
« Odpowiedź #32 : 2005-04-07, 22:10 »
po pierwsze nie ma czegoś takiego jak kuchnia chińska. to zbyt rozległu kraj. można mówić o kuchni na bazie prowincji ale i to czasem nie odzwieciedla... ten sos jest zeuropeizowanym wymysłem. coś podobnego mozna znaleść w kuchni kantońskiej. chociaz raczej nie mówi sie o sosie ale o powiedzmy kurczaku... chińczycy maja 5 smaków i poszczególne ich łączenie następuje w określonej kolejności. jeśli są wyeksponowane 2 smaki to najpewniej reszta zawarta jest w potrawie...
na zachodzie ludzie lubią wszystko podzielić i wrzucić do odpowiednich szuflad... w chinach to nie przejdzie (a raczej by nie przeszło, bo teraz chińczycy sa skrajnie zwesternizowani...)

a sosu poszukam ;)

i pozukałam i znalazłam i to w jednej z najlepszych książek o kuchni chińskiej jakie spotkałam. sama go nie robiłam, ale wszystko co robiłam z tej książki było doskonałe więc zakładam e i sos będzie jak należy.

1/4 litra wody
1 łyżeczka mąki
7 łyżek brązowego cukru
5 łyżek octu (ja tam bym dała ryżowy)
5 łyżek soku z pomarańczy
3 łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki tabasco, pól łyzeczki oleju chili
1 łyżeczka gęstego sosu sojowego
1 łyzka likieru pomarańczowego Grand Marnier lub Cointreau

zacząć od wymieszania mąki z wodą
dodawać pozostałe składniki z wyjątkiem likieru. powoli ogrzewać az sos zgęstnieje.
zdjąć z ognia i dodać likier.
podawać na zimno

już sam likier wskazuje na zeuropeizowanie przepisu...

smacznego :)
Zapisane
jeśli piszesz do mnie wiedz, że nie lubię bezsensownych zaczepek, braku kultury i gadania o niczym.

za to z przyjemnością spędzam czas na twórczej dyskusji :)

Forum Zwierzaki

pilne,sosik potrzebny :)
« Odpowiedz #32 : 2005-04-07, 22:10 »

myszka

  • Gość
pilne,sosik potrzebny :)
« Odpowiedź #33 : 2005-04-09, 15:47 »
Dzięki :) No to teraz muszę pokombinować, czym zastąpić ten likier, nie będę dla jednego sosu kupować całej flaszeczki ;)
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
 

Strona wygenerowana w 0.055 sekund z 24 zapytaniami.