Pizza
Składniki
Ciasto: 45 dag mąki, 4 dag drożdży, dwie łyżki oleju, sól.
Wierzch: 25 dag mięsistych pomidorów, 15 dag wędzonej szynki, cebula, 15 dag żółtego sera (np. cheddara lub goudy), po kawałku strąka żółtej i zielonej papryki, keczup, oregano lub przyprawa do pizzy, sól
Sposób przyrządzania
Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlać do mąki, posolić. Dolewając po trochu wody (mniej więcej 3/4 szklanki), wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki, usunąć pestki. Ser pokroić na niezbyt grube plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w krótkie słupki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek i ułożyć go w dużej natłuszczonej blasze (lub w dwóch okrągłych formach o średnicy około 25 cm). Posmarować placek trzema łyżkami keczupu, ułożyć na nim plastry szynki, cebulę wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do gorącego (180°C) piekarnika i piec 25 min. Podawać z keczupem i surówką z sałaty.