Dzisiaj zrobilam salatke
Ale nie taka byle jaka, tylko wymyslona przez siebie
oto przepis:
skladniki:
-polowa czerwonej papryki (dużej) jesli nie bedzie takiej, jedna mała
-groszek konserwowy 1x
-kukurydza konserwowa 1x
-cebulka marynowana (w sloiczku)
-oliwki zielone (jedno opakowanie foliowane)
-dwie torebki ryżu
-fasolka konserwowa biała 1x
-majonez
-smietana 18% lub 12% (jak kto lubi)
-przyprawy
sposob przyrzadzenia:
Ryz ugotowac, wyjac z saszetek i wlozyc do miseczki, do ostudzenia. Papryke przekroic na pol, odkroic biala czesc ze srodka i pokroic w drobna kostke. Pokrojone warzywo wlozyc do duzej salaterki. Dodac kukurydze i groszek, uprzednio odcedzajac sok z puszki. Fasolke wsypac do cedzaka pod bierzaca zimna wode, delikatnie przeplukac, dodac odcedzona fasolke do reszty warzyw. Dodac pokrojone w cwiartki oliwki oraz pol sloiczka cebulki marynowanej (zakladamy, ze to typowy, maly sloiczek, jak od musztardy). Dodac jedna i 2/3 torebki ryzu. (Dwie torebki to bylaby przesada moim zdaniem) Do duzego kubka lub malej miseczki wlozyc 3 lyzki stolowe majonezu, wlac smietany tyle, jak kto lubi. Wymieszac, dodac przyprawy wedle smaku. (Ja dodalam przyprawe do kurczaka (polecam!), sol, pieprz oraz przyprawe do potraw wloskich). Roztwor dodac do salatki, wymieszac. Udekorowac dwoma platkami cytryny. Mniam