W związku z Waszymi pytaniami o dokarmianie przedstawiam parę uwag dotyczących tej kwestii.
Kiedy dokarmiać?
Dokarmianie należy rozpocząć już na początku października, aby przyzwyczaić ptaki do danego miejsca. Raz rozpoczętego dokarmiania nie wolno przerywać nawet jeśli podczas odwilży ptaki będą się zjawiać przy karmniku mniej licznie mając mniejsze problemy ze znalezieniem pożywienia w naturze. Dokarmianie należy kontynuować aż do początku kwietnia. Przedwiośnie jest dla wielu ptaków najtrudniejszym okresem, bo choć mrozy i śniegi ustąpiły to nie pojawiły się jeszcze nowe rodzaje pokarmu, a zapasy starego są na wyczerpaniu. Ptaków nie wolno dokarmiać późną wiosną i latem, gdyż powinny wówczas karmić pisklęta wysokobiałkowym pokarmem owadzim i nie można ich uzależniać od tego, co znajdą w karmniku.
Czym dokarmiać ptaki?
Resztki kuchenne które można podawać ptakom o ile są świeże:bułka tarta,gotowane jarzyny,gotowane ziemniaki(niesolone!) i ich obierki, gotowany ryż, makaron i różne kasze, jabłka i gruszki (drobno pokrojone!) oraz ich obierki i ogryzki, łój, mięso (zarówno surowe jak i gotowane, ale podawane w drobnych kawałkach), okruchy białego chleba, , pestki (jabłek, gruszek, wiśni, czereśni, arbuzów, i i innych owoców lub warzyw), płatki owsiane, twaróg (pokruszony).
Produkty, które ptakom szkodzą: czarny chleb, resztki ciast, solone gotowane ziemniaki, solone mięsa i tłuszcze (w tym solona słonina), spleśniały chleb, stęchłe ziarno, suszone i soczyste owoce (w czasie ostrego mrozu), zepsute kasze, zjełczałe tłuszcze i słonina, zzieleniałe wędliny. (Kwartalnik Ptaki 3/08 Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków).
Jednocześnie chciałbym przypomnieć, że uniwersalnym pokarmem dla wszystkich ptaków jest nie łuskany słonecznik.