no to piszę:
45 g migdałów
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli morskiej
odrobina czarnego pieprzu
szczypta słodkiej papryki
100 g świerzej bazylii (ewentualnie suszona ale to nie to samo)
250 ml oliwy
2 łyżki startego parmezanu
migdały sparzyć, ściągnąć skórkę, rozdrobnić w mikserze
czosnek obrać i wycisnąć przez praskę
migdały razem z czosnkiem, solą, pieprzem i sproszkowana papryką wkładać partiami do moździeża i ucierać na masę o konsystencji podobnej do marcepana
bazylię umyć osuszyc, usunąć łodygi a listki zmiksować
zmieszać bazylię z masą migdałową. cieńkim strumieniem lać oliwę ubijając jednocześnie ręcznym mikserem na średnich obtotach
na koniec dodać tarty ser i wymieszać
a pietruszkowo-orzechowy
4 łyżki orzeszków ziemnych (niesolonych)
100 g natki pietruszki
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki zielonego sosu tabasco (ale możesz zrezygnować a dać szczypte ostrej papryki)
2 łyżeczki ostrej musztardy
pieprz (najlepiej biały)
200 ml oleju słonecznikowego
orzechy rozdrobnić i utrzeć w moździerzu. natke opłukać zimną wodą i posiekać drobno listki
sok z cytryny, sos sojowy, miód, tabasco i musztarde ubioć w mikserze i przyprawić doo smaku białym pieprzemdo masy dodać orzeszk ziemne i natke pietruszki. cieńkin strumieniem lać olej jednocześnie ubijając mikserem