Chili con(a nie corn) corne - ja słyszałam, nawet gdzieś mam kilka wersji przepisów,ale nie chce mi sie tamtej księgi wertować
przepis z jakiegoś forum
Chili con corne nr 1.
olej,
2 cebule (biała i czerwona)
3-4 ząbki czosnku
0,5 kg mielonego mięsa (woł-wieprz)
2 średnie slodkie papryki
1 papryczka chili lub peperoni
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
sól, pieprz, przyprawa chili (lub przyprawa meksykańska), słodka papryka, bazylia.
Przesmażyć mięso na oleju, mięso posolić i popieprzyć dodać posiekane drobno cebule i czosnek. Jak cebula się zeszkli dodać posiekane w paski papryki słodkie i ostre. Jak papryki zmiękną dodać odcedzoną fasolę i pomidory razem z zalewą. Doprawić 2-3 łyżeczkami chili, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, bazylią, solą i pieprzem do smaku. Dusić całość dopóki pomidory się nie rozpadną.
GOTOWE
przepis nr 2
1. 2 łyżeczki przyprawy chili w proszku;
2. 2 łyżeczki oregano;
3. 1 ząbek czosnku;
4. 450 g mięsa wołowego;
5. 30 g oleju;
6. 2 łyżki mąki;
7. puszka czerwonej fasoli;
8. 450 g przecieru pomidorowego lub koncentratu;
9. 1 cebula, szczypta soli, cukier, pieprz.
W dużym rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso, rozgniatając je widelcem w trakcie smażenia. Dodać chili, oregano, sól, pieprz, cukier, czosnek, mąkę. Dusić na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez 3 min. Dodać przecier (koncentrat pomidorowy) i gotować na małym ogniu przez 25-30 min. Tuż przed podaniem dodać fasolę i dobrze zagrzać. Podawać z ryżem na sypko. Można posypać po wierzchu posiekaną cebulą, tartym żółtym serem i przybrać kwaśną śmietaną.
Przypuszczam ,ze jak będzie mi się nudzić to w końcu upichcę coś takiego dla mojej rodziny, sama jednak za mięsem nie przepadam.
no i niechże ktoś moje wątpliwości rozwieje, b kilka wersji nazwy tego dania już widziałam -con corne czy con carne ?