2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru do piany
3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłuka
szczypta soli
cukier puder do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać mąke(mąke wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą),ucierając dodać śmietanę.
Roztopić a następnie schłodzić margaryne, ubić pianę z białek, dodając cukier pod koniec ubijania i wszystko ostrożnie połączyć z utartą masą.
Gęstość ciasta regulować dodając śmietany(ma być pulchne, lejące).
Obrane jabłuka pokrojić na ósemki , skropić cytryną, żeby nie ciemniały.
Ciasto wlać do psmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy
Na wierzchu ulożyć jabłka przesypana mąką( w trakcie pieczenia opadną na dno)
Piec w nagżanym piekarniku ok. 50 minut, na koniec po upieczeniu ciasto posypać pudram.
Co sądzicie o tym cieście? :?
Ja uwielbiam takie ciasta