Zwierzęta > Co piszą inni...
Żubr na talerzu
(1/1)
lis:
Okazuje się, że w Polsce można jadać dania z prawnie chronionego gatunku jakim jest żubr - ponoć jest to mięso legalnie " pozyskane " ze starych i chorych osobników:
Cytuj>>>>Podlasie zjada żubra
Do restauracyjnych menu trafiły niedawno potrawy z żubra. Jak to możliwe, skoro zwierzę znajduje się pod ochroną?
<<<<
http://www.rp.pl/artykul/82677,742469.html
malinowa,mamba:
błeeeeeeeeeeeeeeeeee.... Chyba na prawdę ludzie są wszystkożerni. myślałam do tej pory, że chore, a tym bardziej chronione zwierzęta się lecz. A tu niespodzianka
lis:
Tak sobie myślę, że skoro żubry są legalnie " pozyskiwane " przez myśliwych, czyli prowadzi się zarówno tzw. " redukcję " jak i " selekcję " ( zjadamy mięso starych i chorych sztuk ) to określenie " gatunek chroniony " jest czystą farsą
myśliwi już się żalą, że na Podlasiu żubry powodują coraz większe straty - podobnie jak wilki a zdaniem specjalistów w Polsce nie ma tak dużych terenów naturalnych żeby żubry mogły żyć w spokoju, muszą być dokarmiane i, zapewne " pozyskiwane ":
http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/zubry-z-puszczy-knyszynskiej-powoduja-coraz-wiecej-szkod,29085.html
Wladimir2983:
Nigdy bym nie mógł zjeść takiego zwierzęcia.
Drat:
Nie odważyłbym się tego spróbować.
Nawigacja