250gr mąki, 1 jajo, 1 łyżka roztopionego masła, 1 szklanka zsiadłego mleka, szczypta soli. Zmiksować i smażyć.
4 całe jaja, 180gr mąki żytniej, 100gr cukru, 1 łyżka stopionego masła, 4 łyżki wody. Zmiksować i smażyć.
Gofry holenderskie
300gr mąki wrocławskiej, 0,5l mleka, 75gr cukru pudru, szczypta soli, 100gr masła, 2 jaja, 15gr proszku do pieczenia. Zmiksować i smażyć.
250gr mąki, 200gr cukru, 0,5 szklanki wody, 2 czubate łyżki kakao, 200gr masła, 4 jaja, 2 płaskie łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia.
Cukier, wodę, kakao wymieszać, zagotować i odstawić. Do gorącego płynu włożyć masło, a gdy się rozpuści, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować, a następnie do lekko ciepłego ciasta dodać ubitą pianę z białek, jeszcze raz zmiksować. Zamiast kakao można dodać sok z 2 cytryn i otartą z nich skórkę.
500gr mąki mazowieckiej, 125gr cukru, 2 płaskie łyżeczki od herbaty soli, 8 jaj, 1 mały proszek do pieczenia, 2 torebki cukru waniliowego, 150gr margaryny, 1 łyżeczka od herbaty esencji pomarańczowej, cukier puder do posypania.
Jaja i cukier zmiksować, aby były pulchne, dodając esencję, a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rozpuścić margarynę i połączyć z ciastem. Ciasto schłodzić przez 2 godziny, a następnie smażyć.
Podobno wszystkie z tych gofrów wychodzą kruche i smaczne. Jeśli dobrze pamiętam, wypróbowałam tylko przepis 2 i 3 [dawno to było, muszę się poprawić].
Smacznego!