Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: Czy farba w karmniku może zaszkodzić ptakom?  (Przeczytany 2006 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pysy

• *
Cześć. Mieszkam na obrzeżach miasta, blisko lasu. Postanowiłem, że będę dokarmiał zimą ptaki. Tata - stolarz - zbudował karmnik z drewna i pomalował go eko farbą. Jak widać, również środek jest pomalowany. Zastanawiam się czy zaschnięta (eko) farba, która będzie miała bezpośredni kontakt z jedzeniem nie wpłynie negatywnie na zdrowie ptaków. Nie chciałbym budować karmnika od nowa, ale nie chcę też zaszkodzić ptakom, zamiast im pomóc.

Adam85

• *
Odp: Czy farba w karmniku może zaszkodzić ptakom?
« Odpowiedź #1 : 2024-11-04, 17:04 »
Cześć! Super, że chcesz dokarmiać ptaki zimą i że karmnik jest ręcznie robiony! Jeśli farba jest ekologiczną, na bazie naturalnych składników (np. wodna), to po całkowitym wyschnięciu powinna być bezpieczna dla ptaków. Jednak, jeśli środek karmnika jest pomalowany, warto obserwować, czy farba nie odpryskuje, zwłaszcza po wystawieniu karmnika na wilgoć. Alternatywnie, możesz wyłożyć dno karmnika cienką warstwą naturalnego materiału, jak np. słoma, która będzie barierą między jedzeniem a farbą.
Dyskoteki i Muzyka to moja pasja
Lubię też zwierzęta, mam psa, kota i kanarka
Strony: [1]   Do góry

Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 21 zapytaniami.