Zwierzęta > Co piszą inni...

Żubr na talerzu

(1/1)

lis:
Okazuje się, że w Polsce można jadać dania z prawnie chronionego gatunku jakim jest żubr - ponoć jest to mięso legalnie " pozyskane " ze starych i chorych osobników:

Cytuj>>>>Podlasie zjada żubra

Do restauracyjnych menu trafiły niedawno potrawy z żubra. Jak to możliwe, skoro zwierzę znajduje się pod ochroną?

<<<<
http://www.rp.pl/artykul/82677,742469.html

malinowa,mamba:
błeeeeeeeeeeeeeeeeee.... Chyba na prawdę ludzie są wszystkożerni. myślałam do tej pory, że chore,  a tym bardziej chronione zwierzęta się lecz. A tu niespodzianka

lis:
Tak sobie myślę, że skoro żubry są legalnie " pozyskiwane " przez myśliwych, czyli prowadzi się zarówno tzw. " redukcję " jak i " selekcję " ( zjadamy mięso starych i chorych sztuk ) to określenie " gatunek chroniony " jest czystą farsą
myśliwi już się żalą, że na Podlasiu żubry powodują coraz większe straty - podobnie jak wilki a zdaniem specjalistów w Polsce nie ma tak dużych terenów naturalnych żeby żubry mogły żyć w spokoju, muszą być dokarmiane i, zapewne " pozyskiwane ":

http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/zubry-z-puszczy-knyszynskiej-powoduja-coraz-wiecej-szkod,29085.html

Wladimir2983:
Nigdy bym nie mógł zjeść takiego zwierzęcia.

Drat:
Nie odważyłbym się tego spróbować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości