Siemię zawiera czynniki antyżywieniowe (linamarynę, która może przekształcić się w kwas pruski; oraz czynnik
unieczynniający witaminę B6). Substancje te należy unieszkodliwić poprzez działanie wysoką temperaturą.
Dlatego podaję siemię lniane gotowane. Gotuję je ok. 20 minut potem dosypuję trochę otrąb pszennych i dokładnie mieszam.
Najwartościowszy jest śluz powstający po gotowaniu. Ja przed gotowaniem mielę siemię.
Siemię poprawia przede wszystkim trawienie, dodatkowo sprawia, że sierść staje się błyszcząca i zdrowa.
Jednak siemienia nie należy podawać zbyt często (raz w tygodniu wystarczy), gdyż pektyny znajdujące się w jego nasionach, tworzą cienką warstwę na śluzówce układu pokarmowego. Ta pektynowa warstewka działa kojąco np. na owrzodzony układ pokarmowy, lecz gdy jest zbyt gruba to utrudnia przyswajanie substancji odżywczych z treści pokarmowej.