No więc, Ghosty:
"Lekcja gotowania
Krok po kroku
Książka kucharska ze szczegółowymi instrukcjami"
Publications International
LTD, wyd.1994, Kanada. Autora brak...
To stare wydawnictwo, więc marne szanse, byś ją gdzieś znalazła, niestety... Nawet nie ma tam wielu przepisów, wymagających trudno dostępnych składników. Te mam w innej książce. Na pocieszenie podam Ci prościutki przepis
Kruszonka orzechowa
1 szklanka (250 ml) orzechów laskowych
1 i pół szklanki (375 ml) cukru
1.Natłuścić blachę do pieczenia
2.Na blasze rozsypać orzechy w pojedynczej warstwie. Prażyć przez 10-12 min., aż skórka zacznie się łuszczyć. Lekko ostudzić. Orzechy owinąć w grubą ściereczkę, pocierać, aż prawie cała skórka się złuszczy. Następnie grubo posiekać.
3.W dużym, ciężkim rondlu podgrzać półtorej szklanki cukru na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się topić, delikatnie przechylić rondel i podgrzać cukier na złoto-brązowy kolor.
4.Dodać orzechy, wymieszać. Orzechowy karmel szybko wylać na natłuszczoną blachę do pieczenia. Nie rozsmarowywać.
5.Odstawić, aż ostygnie i stwardnieje. Pokruszyć na kawałki.
Smacznego!