Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: [1]   Do dołu

Autor Wątek: Mazurki  (Przeczytany 7312 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

charon

  • *
  • Wiadomości: 9875
Mazurki
« : 2006-04-13, 20:29 »
No dobra, wyskakujcie z przepisów na mazurki. Jakie jest najlepszy, najsmaczniejszy mazurek? Ja w tym roku będę próbować z cytrynowym. :D
Zapisane

shihTzu1

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 3053
Odp: Mazurki
« Odpowiedź #1 : 2006-04-13, 20:51 »
A jaki smak lubisz najbardziej??   :P Bo ja przepisów na mazurki to mam kilka (maminych ;p) książek kucharskich  :lol:
Zapisane
"Watashi ga ikudo mo motsure nagara
Hieyuku te de
Tsukuru suna no oshiro wo
Machibuseta nami ga sarau
Anata e..
Onegai dareka ga.."

pete_spider

  • *
  • Wiadomości: 626
Odp: Mazurki
« Odpowiedź #2 : 2006-04-13, 22:26 »
Najlepszy jest kajmakowy of korz i pomarańczowy. O przepisy nie pytać bo jadam tylko cudze wypieki (prawie).
Zapisane

Forum Zwierzaki

Odp: Mazurki
« Odpowiedz #2 : 2006-04-13, 22:26 »

charon

  • *
  • Wiadomości: 9875
Odp: Mazurki
« Odpowiedź #3 : 2006-04-13, 22:38 »
No więc... NIEZNOSZĘ BAKALI... :D Bardzo mazurkowo wiem... :P
Moja mama robi taki właśnie zwykły bakaliowy, z krówką jasną i ciemną i jeszcze jakiś czwarty.
Interesuje nas ten:
Mazurek orzechowy

Ciasto:
250 g mąki,
150 g masła,
80 g cukru pudru,
2 żółtka,
50 g orzechów laskowych;

Nadzienie orzechowe:
200 g orzechów włoskich,
200 g orzechów laskowych,
200 g cukru,
4 jajka,
1 czubata łyżka mąki,
1/2 laski wanilii,
150 g masła;

Tylko brak sposobu wykonania i nie wiemy jak zrobić to nadzienie... ;)

Do tego fajne przepisy - mogą być makowe na przykład. Sprawdzone - nie z neta... ;)
Zapisane

ESIO

  • Gość
Odp: Mazurki
« Odpowiedź #4 : 2006-04-13, 23:27 »
Mam sporo przepisów i nie chce mi się pisać, podam jeden, narazie:
Mazurek cygański
Składniki:
20dkg cukru pudru
10dkg mąki
10 dkg.rodzynków
10dkg.orzechów
10dkg.fig
10dkg.daktyli
5dkgskórki pomarańczowej
5 jaj
5 dkg cykaty
1 wafel


Jak zrobić?:
Mąke przesiać, rodzynki i figi opłukać, osączyć, orzechy przebrać.
Figi, daktyle skórke pomarańczową, orzechy, cykatę pokroić wcienkie paseczki.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą mase.
Ubić pianę, wyłożyć na zóltka, dodać bakalie, mąkę, wymieszać razem, wyłożyć na wafel, rozsmarować równo po wierzchu i bokach.
Wstawiać do średnio gorącego piekarnika i piec około 30 minut.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
 

Strona wygenerowana w 0.055 sekund z 23 zapytaniami.