Ogórki jeszcze są? Możesz zrobić sałatkę
Ogórki miodowe na zimę
1,5 kg ogórków
2 – 3 cebule
7 – 8 łyżeczek soli
1 litra octu jabłkowego (6%)
50 dag miodu
łyżeczka zmielonej kurkumy
łyżeczka nasion gorczycy
łyżeczka nasion selera
2 łyżeczki ziaren pieprzu
kilka goździków
2 – 3 gwiazdki anyżku
Ogórki umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Wymieszać z solą i pokrojoną w talarki cebulą. Lekko ugnieść, przykryć talerzykiem, obciążyć i odstawić na 2 – 3 godziny. Zagotować ocet z miodem i przyprawami. Ogórki i cebulę odsączyć, włożyć do gorącej marynaty i zagotować. Przełożyć do słoików, zalać gorącą marynatą, zamknąć.
To była słodka opcja.
Albo
Ogórki po Meksykańsku
4 kg ogórków (grubsze)
8 łyżek soli
pół szklanki oleju
3 główki czosnku
1-3 łyżek chilli (proponuję 20 g)
1,5 szklanki octu 10%
0,5 kg cukru
6 liści laurowych
ziele angielskie
papryka słodka
płatki papryki suszonej (ja robiłam bez płatków bo trudno dostać)
gorczyca
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na grube plastry (ok. 2 cm.) i posypujemy 8 łyżkami soli, odstawiamy na 8 godzin co jakiś czas mieszając.
Odlewamy wodę.
Zagotowujemy 0,5 szklanki oleju i gorącym olejem polewamy po ogórkach.
Rozetrzeć 3 główki czosnku i posypać, dodać chilli, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę, płatki papryki suszonej.
Zagotować 1,5 szklanki octu z 0,5 kg cukru i polać gorącym płynem po ogórkach.
Odstawić na 12 godzin co jakiś czas mieszając. Ogórki wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.
Nie gotować. Przechowywać w chłodnym miejscu.