Witam!
Ja znam takie przepisy na przysmaki:
Serowe Kosteczki
składniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju ro?linnego
5 łyżek stołowych wody
Mąkę, ser, olej i czosnek wymieszać (można użyć miksera), stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć kształt kości (ja lepie kuleczki ). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienia. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodowce.
Ciasteczka wątrobowe
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 z?bek czosnku
ok. 2 szklanek m?ki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. W?tróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle m?ki, żeby mieć gęsto?ć
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagaj?c sobie
łopatk?. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w ?rodek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut
Ciasteczka serowe:
2 szklanki m?ki razowej
1 i 1/4 szklanki tartego sera żółtego
2 z?bki czosnku zmiażdżonego
1/2 szklanki oleju
5 łyżek wody
M?kę, ser, czosnek, olej wymieszać i wyrobić ciasto dodaj?c wody.
Rozwałkować, wycinać ciasteczka i piec w temp. 200 stopni przez 10-15 minut
(do zrumienienia)
Ciasteczka pasztetowe:
60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki m?ki
Cało?ć wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20
min. w 200 stopniach.
Ciasteczka cynamono-jabłkowe:
1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki m?ki owsianej (lub ryżow? je?li pies jest alergikiem)
3/4 szklanki m?ki pszennej
Nastawić piecyk na 200-220 stopni
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wodę, cynamon i m?kę
owsian?. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać m?kę pszenn?.
Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włożyć do piekarnika na
0,5 godz. Następnie przewrócić na drug? stronę i zmniejszyć temperaturę do o
około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.
Ciasteczka z Gerbera
1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyżek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować
ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbr?zowiej?.
Ciasteczka marchewkowe (wpływaj?ce na barwę sier?ci)
szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka m?ki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki m?ki ryżowej lub zarodków pszennych
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać
ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobi? się br?zowe i chrupi?ce.
Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy
Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalaj?) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładk? masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywn? pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luĽno na posmarowanej tłuszczem i posypanej m?k? blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumieni? (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalaj?. Wył?czyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.