Składniki:
Ciasto:
20 dag orzechów laskowych,
40 dag czekolady,
20 dag cukru pudru,
20 dag masła,
8 jaj.
Masa:
20 dag migdałów,
20 dag cukru,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki śmietanki. Polewa:
1 tabliczka czekolady,
pół szklanki śmietanki.
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć na pianę, wbijać po jednym żółtka i dalej mieszając dodawać zmielone orzechy, utartą czekoladę oraz cukier puder, a na końcu lekko wmieszać pianę z białek. Upiec dwa placki. Po ostygnięciu przełożyć placki masą migdałową, polać polewą czekoladową i udekorować. Przygotowanie masy migdałowej. Zmielone migdały utrzeć z cukrem, wcisnąć sok z cytryny, dodać śmietankę i wymieszać. Przygotowanie polewy. Śmietankę z roztartą czekoladą gotować do zgęstnienia stale mieszając. Oblewać tort na gorąco.