moj ulubiony i najlatwiejszy z przepisow :
SZARLOTKA
skladniki: CIASTO: 50dag mąki pszennej, 15dag cukru pudru, 3 żółtka, jajko, 25dag margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilliowy
MASA: 1,5kg jabłek, 20dag cukru, 5dag kandyzowanej pomaranczowej skorki
1. CIASTO: mąke przesiac, dodac margaryne, posiekac razem, dodac cukier puder, żółtka i jajko, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Szybko zagniesc ciasto. Zawiną w folię spożywczą i wstawic do lodówki na 1 godzine. po wyjeciu z lodowki 3/4 ciasta rozwalkowac i ulozyc w formie, nakluc widelcem.
2. MASA: jabka obra, pokroi w wiartki, wyciąc gniazda nasienne.Pociąc na mniejsze kawalki wlozyc do rondla, dodac cukier.Podgrzewac na malym ogniu,aż sie rozpadną i utworzą jednolitą konsystencję.Dodac skorke pomaranczową. Ostudzic , w razie potrzeby osłodzic.
3. Formę z ciastem wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni [c].Piec 5-8 minut, wyjąc wlozyc mase jabłkową dokladnie rozsmarowac[ jezeli masa jest rzadka,trzeba ją najpierw wymieszac z kilkoma lyzkami bułki tartej, a ciasto posmarowac roztrzepanym białkiem).
4.Odłożone ciasto { 1/4 ] pokroic na male kawałki, uformowac dłonmi w wąskie długie wałeczki. Z nich ułozyc ukosnie kratke. Piec okolo 1godziny w temperaturze 200[C]. Gotowe ciasto lekko przestudzic,opruszyc obficie cukrem pudrem, pokroic na duze kawalki..
jezeli sa jakies niejasnosci [ w co watpie] to prosze pisac na 6145761 gg wszystko wytumacze dokladnie zycze smaccznego gdyz nie ma sposobu na schrzanienie tej szarlotki ;]