Aksolotl meksykański (Ambystoma mexicanum)
Informacje szczegółowe
Aksolotl jest płazem ogoniastym, a właściwie jego larwalną formą. Wykazuje, więc wszystkie cechy właściwe dla nich. Posiada bocznie spłaszczone ciało z dość wysoką płetwą ogonową, dwie pary odnóży. Oraz jak wszystkie larwy płazów skrzela zewnętrzne. Trzy pary dobrze rozwiniętych skrzeli zewnętrznych występuje zarówno u osobników młodych jak dorosłych. Ubarwienie od ciemnopopielatego przez oliwkowe do brązowego z czarnymi plamkami. W handlu spotykane są również osobniki albinotyczne.
W naturze występuje tylko w dwóch jeziorach meksykańskich: Chalco i Xochimilco. Z tego względu został wpisany do Czerwonej Księgi gatunków ginących. Ze względu na łatwość chowu i rozmnażania wszystkie osobniki dostępne w handlu pochodzą z hodowli.
Aksolotl meksykański jest neoteniczną formą oznacza to, że całe życie występuje jako forma larwalna zdolna do rozmnażania się. W warunkach sztucznych doprowadzono do przejścia w formę dojrzałą przez zastosowanie kuracji hormonalnej (tyroksyną). Doprowadziła ona do zaniku skrzeli i przejściu na wodno lądowy tryb życia.
Aksolotle aktywność przejawiają podczas dnia i w nocy jednak należą do zwierząt ogólnie mało ruchliwych.
Dla 2- 3 osobników wystarczy zbiornik o wymiarach: 80x 40x 40. Na dno można dać warstwę żwiru i zasadzić rośliny o twardych liściach. Należy pamiętać o wydajnej filtracji i natlenianiu (oddychają tlenem rozpuszczonym w wodzie). Ważna jest również systematyczna podmiana wody ok.10-15% raz w tygodniu.
Światło powinno być umiarkowane do przytłumionego. Jeżeli dobieramy rośliny zwróćmy uwagę czy będzie ono wystarczające. Temperaturę utrzymujemy na poziomie 15-22° C. Jeżeli chcemy rozmnażać aksolotle należy je zimować przez ok. 4-6 tygodni w temperaturze ok. 6- 10° C.
Aksolotle są typowymi drapieżnikami. Karmić je można rurecznikami, larwami ochotki (ostrożnie), innymi owadami wodnymi. Można podawać chude mięso wołowe, drobiowe i rybie. W handlu istnieje również dość duży wybór pokarmów mrożonych dla ryb akwariowych, które możemy z powodzeniem stosować w żywieniu naszych podopiecznych.
Po okresie zimowania ponosimy stopniowo temperaturę do poziomu ok. 20 ° C Samiec składa spermatofory do wody, które samica zbiera do kloaki. Następuje zapłodnienie wewnątrz ciała samicy, po czym składa ona 200-1000 jaj. Proces ten trwa 1-2 dni. Wskazane jest inkubowanie ikry w oddzielnym akwarium z wydajnie natlenianą wodą. Larwy lęgną się po ok. 15- 20 dniach. Po ok. 6- u tygodniach wyrastają im przednie łapy, a po następnych 2-óch tylne. Młode karmimy tymi samymi pokarmami, co dorosłe, pamiętając o ich wcześniejszym rozdrobnieniu. Dojrzałość płciową osiągają w zależności od warunków po 1.5- 2 latach.
Uwagi: Aksolotle należą do łatwych w utrzymaniu zwierząt, należy tylko pamiętać o kilku podstawowych aspektach:
* Temperatura nie może być za wysoka doprowadzić to może do zaburzeń oddechowych.
* Należy pamiętać o utrzymaniu czystości ( filtracja, podmiana wody) produkty przemian azotowych mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój i zdrowie naszego podopiecznego.
* Jeżeli chcemy rozmnażać aksolotle konieczne jest zimowanie. Natomiast, jeżeli nie zależy nam na przychówku nie jest ono konieczne.
* Nie dopuśćmy do zbytniego przegęszczenia (szczególnie osobników młodych) mogą się nawzajem obgryzać. Wprawdzie rany szybko się goją, a aksolotle wykazują dość znaczne możliwości regeneracji, to mogą stać się atakiem chorób grzybowych lub bakteryjnych.
to sa informacje z
www.terrarystyka.pl mam nadzieje, że pomogą
P.S. Vio, dobry pomysł z tym filtrem