"Czapla po flamandzku "
Składniki:
Czapla,
20 dkg boczku wędzonego,
20 dkg cebuli (dymki lub szalotki),
15 dkg parówek,
5 dkg koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
sól,
pieprz,
curry i majeranek do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć czaplę, zrumienić ze wszystkich stron, skropić wodą i dusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, dodać do czapli pod koniec duszenia razem z obranymi z osłonki i pokrajanymi w plasterki parówkami oraz przecierem i wino. Miękką czaplę pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i kalafiorem.