Żeby moi mi tak powiedzieli ..
A Taro podobny do naszego Endiego troche tylko,z eten jest duzy xD
Sudolineczka jeśli chodzi o rownowage musisz robić dozu ćwiczeń, najlepiej na lonży albo jak cie ktoś prowadzi ćwiczenia typu:
*stawanie w strzemionach i jazda na stojąco
*anglezowanie w klusie bez trzymania wodzy.
Możesz zrobic sobie pare rzeczy na oklep (najlepiej z pasem do woltyzerki bądź do lonżowania) typu:
*kłus na oklep,
*młynki,
*kladzenie sie na zadzie glowa (to raczej zaufanie do konai ale tez sie przyda), możesz robic też flage na oklep w stępie, *jazda bez strzemion w ogole przez całą jazde
. Teraz tak z pamięci nie pamietam wszystkich zabardzo xD,latwiej byloby mi sobie przypominac na miejscu keidy juz jest kontakt z jezdzcem i z koniem ... ale zaraz przejrze w książkach (nieraz korzystam z nich do dzieci na lonży)
* Kiedy nikt nie trzyma Ci konia, koń stoi i tez kladziesz sie zeby glowa dotknac zadu, robisz wymachy rą kw bok, ale rece maja byc proste
*Młynek [obracasz sie w siodle lub bez przekladjaac nogi)
W zaufaniu pomogą ci jeszcze takei ćwiczenia tez typowo na lonżę. Masz tu wykaz kilkuanstu takich ćwiczeń, ktore chociaz śmieszne pomagają w zaufaniu do konia. Jak mu zaufasz, przestanies zsię bać i równowaga będzie szla w dobrym kierunku. Wszystko wlasciwi opier asiena obustronnym zaufaniu.
http://img297.imageshack.us/img297/2221/sudjh1.jpgPrzyklad mojej kolezanki, ktora teraz z reszta ucze jezdizc konno. Kiedys powanie spadla i bala sie konia. Znalzlam jej spokojengo konia zaczelam glownie od procesu zaufania, lekkie ćwiczenia. Bardzo pomaga przytulanie sie do szyi konai i jazda wten sposob zeby otulic szyje rekami i tak jechac, glaskac, klepac, starac sie jak najnizej dojechac po lopatce w dol ... Ćwiczenia na pozor bzdetne ale jak przydatne. Kazalam za kazdym razem jej sie przytulac, glaskac w kazdy mmomencie kiedy widzialam u niej strach lek cyz panike. I pomoglo
Ja jutro jak się Rotmistrz rozluźni i będziue w miare ok, ot zaczne z ni mtroche ujeżdżeniowo jeździć pod odznakowy program ;P, z Rosem na bankier jutro pojeżdże odznakowo, z malym debilkiem dalej probujemy stępo kłus i wyczulanie łydek xD no i z Sójkąmusz esie zorientować o co tej kobiecie chodzi ;P , bo powiedzieli,że mam ją sprawdzić x_X mhm.