Bzdura że kwasy BHA i BHT są niedopuszczalne do żywności człowieka.
Kwas BHA (E320) butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F - syntetyczny;
Kwas ten znajduje się w: biszkopty, rosoły w kostkach, orzechy, tłuszcze piekarskie (patrz wytłumaczenie niżej), nadzienia tłuste do wyrobów cukierniczych, siatkarskich i ciast,
koncentraty dodatków do potraw, aromaty zawierające tłuszcze, tłuszcze i oleje przeznaczone do smażenia wyłącznie w zakładach gastronomicznych,
- Tłuszcze piekarskie znajdują szerokie zastosowanie do produkcji wyrobów ciastkarskich i różnego rodzaju pieczywa.
E320 powoduje bóle żołądka, astmę. Dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane, powoduje wzrost cholesterolu we krwi;
Kwas BHT (E321) - butylo-hydroksy-toluen, Impruvol - syntetyczny;
Występuje w: Oleje przeznaczone do wyrobów typu sneksy i czipsy, aromaty zawierające tłuszcze, guma do żucia
E321 powoduje alergie, bóle żołądka, astmę, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
Kwas BHA występuje także w kosmetykach, między innymi w kremach do twarzy.