Jak dla mnie pyszota, są bardzo proste a przede wszystkim szybkie w wykonaniu - a to dla mnie ważny walor bo nie lubię długo czekać na coś dobrego ...
Składniki:
* 1 opakowanie kleiku ryżowego
* kostka masła lub margaryny (dosyć miękkie a nie prosto z lodówy)
* 2 lub 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
*dżem lub owoce
Całość należy zagnieść w jednolitą masę, następnie formować niewielkie spłaszczone krążki na środku każdego zrobić niewielkie zagłębienie, wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180-200 *C, ok 15-20 min, ale radzę nie trzymać się czasu a obserwować czy ciastka się zarumieniły. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, dżem lub owoce(np. wydrylowane wiśnie) nakładać w zagłębienia.
Smacznego, niech Wam w biodra pójdzie
Przepis jest super do modyfikowania - do masy można dosypać kakao lub cynamonu, też pysznie wychodzi