Ja mam 2 przepisy na krówki obydwa wychądzą bardzo pyszne, tylko jeden szybciej a drugi wolniej się robi. A więc ten wolniejszy:
1/2 l mleka
400 g cukru
2 łyżki masła lub margaryny
cukier waniliowy (do smaku-niekonieczny jak ktoś nie lubi)
Wszystko zagotować na niezbyt gęsty lukier taki jasno brązowy na małym gazie. Potem wyłożyć na płakie naczynie-odrazu zastyga. Kroić według uznania. Nie zrażać się jak długo nie będzie gęstniało przy gotowaniu-gotuje się ok 1 godz.
Teraz tan szybszy przepis:
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. śmietany 12%
Rozgrzać na patelni lub w garnku (bez oleju i niczego podobnego) cukier aż całkowicie się rozpuści i będzie brązowy, dodać śmietany, chwile jeszcze potrzymać na ogniu i przekładamy na płaskie naczynie. Podobnie jak w 1 przepisie kroimy na dowolne kawałki.
Do krówek zarówno do 1 i 2 przepisu pod sam koniec gotowania można dodać wiórki kokosowe, sezam lub pomielone orzeszki bądź cokolwiek według uznania.Krówki naprawde wychodzą przepyszne.
Życze smacznego!