Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: [1] 2   Do dołu

Autor Wątek: cOś Do JeDzOnKa:)  (Przeczytany 5617 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iwa

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« : 2004-01-10, 23:35 »
Macie jakieś swoje ulubione potrawy? Może znacie jakiś fajny przepis:)? Piszcie, piszcie...
Ja mam przepis na chlebek :) Taki prawdziwy! Ale ten nawet, jak się za bardzo upiecze to jest dobry :wink:

Składniki:
- 1/2 kg mąki (zwykłej, ale może być inna)
-2 szklanki wody (nie zimnej, ale i nie ciepłej)
- pół kostki drożdży
- pół łyżeczki soli
- 2 szklanki otręb pszennych (wyglądają jak trociny i trochę też tak smakują, ale są ZDROWE:) )
- jakieś nasionka- pestki dyni, słonecznika, i co tam znajdziecie, może być mak
- płatki owsiane
- kminek (ale nie musi być)

1. Wsypujemy do miski mąkę, sól, nasionka i otręby (kminek jak ktos wybral)- mieszamy.
2. W wodzie rozpuszczamy drożdże i mieszamy, wlewamy do miski, w ktorej jest mąka i reszta:)
3.Nie bójcie się tylko, bo to co wam wyjdzie wyglądać będzie jak papka:) Ale takie ma być:)
4.Przykrywamy miske sciereczka i odstawiamy na 20 minut w ciche, raczej cieple miejsce:)
5. Ciasto sobie rosnie, a my smarujemy blache na chlebek olejem i sypiemy otręby na to:) Blacha może być taka na ciasto, ale raczej mała, żeby chleb był wyższy, niż dluższy:)
6. Po 20 minutach przekładamy ciasto do blachy i wstawiamy do piekarnika na ok- 30-50 minut. To zależy od piekarnika:) Nie podam temperatury, bo moj pokzauje zawsze inna:) A ciasto, jak juz przełożymy do blachy to sypiemy na wierzch płatki owsiane i mak, jak tam chcemy- potem bedzie wzorek fajny na chlebku:)
7. Pilnujemy chlebka. Mozna sprawdzac po 30 minutach czy juz dobry:)
8. Jak juz wiemy ze jest the end to wyjmujemy i  :jupi:
SMACZNEGO!!! Jeśli skorzystacie z przepisu, to pochwalcie się, jak wam wyszło:)
Zapisane

vitani

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 1390
  • najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #1 : 2004-01-11, 12:38 »
hehe, ja lubie i umiem zrobić jajecznice :
Wlac na patelnie oleju, wrzucić jajka ( najlepiej bez skorupek :P) posolić, no i może dla smaku wrzucić szczypiorek. No i mozna sobie zjęść,... nawet z twoim chlebiekm ;P
Zapisane
dokud se zpívá, ještě se neumřelo, hóhó

Alice_kot

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #2 : 2004-01-11, 12:51 »
a ja lubie szejk bananowy  :P
instrukcja dla takich co nie maja miksera ale taka ugniataczke

1.4 kupic banany  :P
2.gole juz banany  pokroic na kawalki
3.przygotowac miske i wrzucic do niej banany
4.na banany posypac 3-4 lyzki cukru
5.i wlac mleko (ile sie chce,jak chcesz zadkie to malo a jak plynne to duzo)
6. umyc ugniataczke i przyczepic do robota kuchennego (no tego nazedzia czym sie takimi "widlami" miksuje"
7.ugniatac tak az szejk bedzie plynny
8.wlac do szklanki
9.pic
10.umyc szklanke  :D
Zapisane

Forum Zwierzaki

cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedz #2 : 2004-01-11, 12:51 »

Lalaith

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #3 : 2004-01-11, 16:10 »
10. Umyć szklankę
Eee... co przepraszam? :P  :lol:
Niie, żartuję.. Umyje się umyje :)
a ja lubię kluseczki kładzione takie[szybciutko się robi]
1. Twaróg[ile się chce] rozmielić w misce, dodać śmietanę, szczyptę soli, od 2 do 4 jajek[ zależy od ilości twarogu] wymieszać.
2. Podgrzać wodę, wsypać troszkę soli.  Jak już ędzie bulgotać, wrzucić za pomocą łyżeczki takie małe kluseczki.. :)
3. Posłodzić, lub do obiadku.
Smacznego! :)
Zapisane

Panterka ;]

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #4 : 2004-01-11, 16:49 »
a ja lubie prawie wszystko co zroni moja Mamcia [ moie prawie wszystko, bo np.watróbki nienawidzę, bllleeee :P ]a co do przepisow to niezbyt umiem gotować... :oops:
Zapisane

myszka

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #5 : 2004-01-11, 17:01 »
Cytat: Alice_kot
gole juz banany


Gołe banany, a fe  :wink:

Przepis na szybkie ciasto makowe:
- szklanka białek
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- szklanka maku
Miksujemy wszystko razem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. dopóty, aż wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie całkiem sucha, nie oblepiona ciastem - od jakichś 40 minut można sprawdzać. Doskonałe z lukrem i posypką "Cukrowe perełki" od Schwartau :wink:

Przepis na kruche ciasteczka:

trzy szklanki mąki
szklanka cukru
3 żółtka
1 całe jajko (bez skorupki! :wink: )
kostka margaryny/masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie cukier waniliowy

Mąkę, cukier, proszek i ewentualnie cukier waniliowy wymieszać ze sobą na stolnicy, rozsiekać z kostką margaryny na prawie proszek (tzn. margaryna ma się w czasie tego siekania połączyć z sypkimi składnikami, aż powstanie masa dosyć sypka, bez wielkich grud tłuszczu)
Następnie dodać żółtka i jajko, zagnieść energicznie na gładkie ciasto.
Zawijamy ciasto w pergamin/papier/folię i kładziemy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placek grubości 2 -3 cm, wycinamy ciasteczka, które układamy na blasze w piekarniku i pieczemy ok. 10 minut aż wyrosną i się zrumienią.Ostrożnie przy wyjmowaniu, najlepiej wygarniać je jakąś długą łyżką czy innym sprzętem do miski i kłaść następną porcję.
Z tego samego ciasta można też robić babeczki kruche (przepis na masę budyniową mogę podać, jak ktoś chce :P) albo ciasto przekładane, z owocami, serem, makiem itp.
Ciasteczka można jeszcze ciepłe oprószyć cukrem -pudrem, albo po wystygnięciu dekorować lukrami, masami, czekoladą... "Suche" ciasteczka długo się trzymają świeże,zwłaszcza w blaszanym pudełku.
Zapisane

vioaoiv

  • *
  • Wiadomości: 9883
    • WWW
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #6 : 2004-01-11, 17:13 »
Jeso nic nie mowcie o zarciu..wlasnie wsunelam z 10 faworkow i brzuch mi rozszadża (;) ) ;)
Zapisane

Tiggy

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #7 : 2004-01-11, 17:56 »
Haaa a ja wczoraj robilam faworki yummy ale wyszly pyszneeee  :roll:  :wink: przepis bardzo prosty, a wychodza takie pysznosci... jak ktos chce to podam :)
(a ja zjadlam nie 10 tylko tak z 30 dzis, wczoraj to szkoda gadac  :lol:  )
Zapisane

vioaoiv

  • *
  • Wiadomości: 9883
    • WWW
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #8 : 2004-01-11, 18:01 »
TiGGy grube bedziemy ;) :P Ja mam dwa górzyste talerze faworkow :P
Zapisane

Forum Zwierzaki

cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedz #8 : 2004-01-11, 18:01 »

Zwierzaczek

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #9 : 2004-01-11, 18:06 »
Cytat: Wiktoria
Ja mam dwa górzyste talerze faworkow :P



Hehe, lubię je, niedawno je miałam, ale już ich chyba nie ma ...  :roll:  :roll:
Zapisane

iwa

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #10 : 2004-01-11, 18:10 »
Moja mama nabrała wczoraj ochoty na robienie faworków, ale moja Mania- koteczka:), weszła do szafki i wysypała mąke :wink: Faworków nie ma :cry: Ale jutro już zacznie się produkcja :)
Zapisane

myszka

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #11 : 2004-01-11, 18:11 »
Cytat: Wiktoria
TiGGy grube bedziemy ;)


I Legwanos na was nie poleci, zastanówcie się  :lol: A jak już się rozmyślicie, to ja chętnie zjem wasze faworki :P
Zapisane

onka

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #12 : 2004-01-11, 18:38 »
i ja tez na diecie  qrde blade  :roll:
Zapisane

Tiggy

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #13 : 2004-01-11, 18:44 »
Cytat: myszka

I Legwanos na was nie poleci, zastanówcie się  A jak już się rozmyślicie, to ja chętnie zjem wasze faworki

 Taa... nie pomyslalam o tym :D Ale mi nie grozi na szczescie przytycie, chyba ze zjem tych faworkow na raz 5 talerzy (a mam 2 :lol: ) Choc chetnie wszystkich poczestuje ...   :wink:
Zapisane

vioaoiv

  • *
  • Wiadomości: 9883
    • WWW
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #14 : 2004-01-11, 18:57 »
Cytat: myszka
[..]



I Legwanos na was nie poleci, zastanówcie się  :lol: A jak już się rozmyślicie, to ja chętnie zjem wasze faworki :P



Eeeeeek faktycznie!!

Myszka, a na Ciebie Zdzichu nie poleci jak to wszystko zjesz :P
Zapisane

Forum Zwierzaki

cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedz #14 : 2004-01-11, 18:57 »

Zwierzaczek

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #15 : 2004-01-11, 19:04 »
Qrcze nie róbcie mi smakaaa  :P  :P

   

 :roll:
Zapisane

navel

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #16 : 2004-01-11, 19:25 »
a ja bardzo lubię kluski z makaronem  :wink:  :lol:  :lol:  :lol:  :P
Zapisane

IBDG

  • Globalny Moderator
  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 12527
  • Zawsze będziemy Cię kochać, piesku... (*)
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #17 : 2004-01-11, 19:27 »
Chyba z makiem, co?  ;)
Zapisane
IBDG Wrocław

emir

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #18 : 2004-01-11, 19:42 »
chamstwo i drobnomieszczaństwo.... wczoraj smędziłem o faworki, ale nic z tego nie wyszło... buuuu.... a tu mi też o faworkach... :cry:  :cry:  :cry:
Zapisane

vioaoiv

  • *
  • Wiadomości: 9883
    • WWW
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #19 : 2004-01-11, 19:42 »
Cytat: navel
a ja bardzo lubię kluski z makaronem  :wink:  :lol:  :lol:  :lol:  :P


 :lol:  :lol:  :wink:  :roll:  8)  :D  :co-jest:
Zapisane

Alice_kot

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #20 : 2004-01-11, 20:23 »
ja chce faworki!!! jutro pomecze mame  :P
Zapisane

Forum Zwierzaki

cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedz #20 : 2004-01-11, 20:23 »

hexe

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #21 : 2004-01-11, 21:13 »
pierogi z twarogiem :)
Zapisane

Wraith

  • *
  • Wiadomości: 2204
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #22 : 2004-01-11, 21:28 »
Ja lubie ruskie pierogi, pizze, prażuchy czasem nazywane duszonkami (takie ziemniaki w plasaterki, kapusta, boczek, kielbasa, cebula + przyprawy duszone w piekarniku, lub na ognisku w zeliwnym garnku), lubie tez spagetti.
Zapisane

myszka

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #23 : 2004-01-11, 21:31 »
Cytat: Wiktoria
Myszka, a na Ciebie Zdzichu nie poleci jak to wszystko zjesz :P


Mam tę przewagę, że ja JUŻ jestem gruba, tak że widziały gały co brały i nie zrobi mu już raczej różnicy :P :lol:
Zapisane

madz

  • *
  • Płeć: Kobieta
  • Wiadomości: 2333
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #24 : 2004-01-11, 22:04 »
Ja moge dac sernik na przepis pływający.. Tfuu. Przepis na jakiś pływający sernik budyniowy (chociaż on wcale nie pływa :))
Zapisane

Alice_kot

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #25 : 2004-01-12, 09:56 »
wszyscy gadaja co lubie wiec ja tez musze  :)
ja lubie:
pizze(bez salami i szynki)
nalesniki z twarogiem
spagetti (bez kielbasy)
golabki (a w srodlku ryz z pieczarkami)
faworki
kopiec kreta......a najbardziej.....
KISIEL !!
nic wiecej mi nieprzychodzi do glowy  :)
(wszystko bez miesa bo jestem vegetarianka  :P  )
Zapisane

LFree

  • *
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2360
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #26 : 2004-01-12, 10:06 »
Cytat: xeite
Ja lubie ruskie pierogi, pizze, prażuchy czasem nazywane duszonkami (takie ziemniaki w plasaterki, kapusta, boczek, kielbasa, cebula + przyprawy duszone w piekarniku, lub na ognisku w zeliwnym garnku), lubie tez spagetti.


Xeite jak siem zrobi juz lato albo choc troche cieplej to sie musimy zgadac na takie z ogniska i jakis browarek to tego... po prostu uwielbiam...  8)
Zapisane
Tylko dwie trwałe rzeczy możemy przekazać w spadku swym dzieciom. Jedna z nich to korzenie, druga to skrzydła.

LFree - Lifeform Fabricated for Repair and Efficient Exploration

zoolog

  • *
  • Wiadomości: 2879
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #27 : 2004-01-12, 19:18 »
Moje ulubione potrawy to: kluski na parze z dżemem w środku i cevapcici. Ze słodyczy pączki z dżemem różanym(pycha!), tort węgierski i tort Kolumba.
Zapisane
Świat bez zwierząt byłby bardzo smutny.
Dian Fossey na zawsze w mojej pamięci i sercu.
Puszcza Białowieska umiera.
Dowody z różnych dziedzin nauki wskazują,że teoria ewolucji jest pewna jak szwajcarski bank.
Moja Dalmacijo serce mi buczy.

Forum Zwierzaki

cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedz #27 : 2004-01-12, 19:18 »

myszka

  • Gość
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #28 : 2004-01-12, 19:29 »
O, jakie to są te torty?
Zapisane

zoolog

  • *
  • Wiadomości: 2879
cOś Do JeDzOnKa:)
« Odpowiedź #29 : 2004-01-12, 19:36 »
Tort węgierski jest to tort czekoladowy z wiśniami nasączonymi czymś mocniejszym. Natomiast tort Kolumba jest bardzo oryginalny. Ma kształt kuli ziemskiej. W składzie jest dżem oraz też coś mocniejszego.
Zapisane
Świat bez zwierząt byłby bardzo smutny.
Dian Fossey na zawsze w mojej pamięci i sercu.
Puszcza Białowieska umiera.
Dowody z różnych dziedzin nauki wskazują,że teoria ewolucji jest pewna jak szwajcarski bank.
Moja Dalmacijo serce mi buczy.
Strony: [1] 2   Do góry
 

Strona wygenerowana w 0.095 sekund z 27 zapytaniami.