No to już mamy akwarium. Jednak jest
72 litrowe (60x30x40, prostokątne, szyba 6mm).. Swietlówka jest tylko jedna
15 W. Ja chciałam poczekać trochę z szykowaniem akwa, ale mojemu tacie się bardzo niecierpliwiło, więc od razu daliśmy podłoże (jakies dla roslin - kubelek 3 l, i na to 6kg drobnego żwiru czarno-bialego - bazalt i marmur o granulacji 2-4 mm..) i wodę prosto z kranu.
Tata wybrał też roślinki tak "na oko"
i zostaly już posadzone - i wg etykietek są to:
- Alternantera czerwona / Alternathera sp. red - 4sztuki
- Orzech / Hygrophila corymbosa - 2 sztuki
- Nadwódka tajlandzka / Hygrophila thailand - 3 sztuki
- Jaburan / Ohiopogon - 1 sztuka ale dość spora
Orzech nam sie tu najmniej udał, ma dziurawe liscie i nie wiem czy mu się poprawi.. No zobaczymy, to dopiero drugi dzien jest.
Ogólnie to chciałam zapytać o filtr, bo nie moglam liczyc na experta wiec wybrałam sama.
Czy może być? - Aqua Clear 30, filtr kaskadowy zewnętrzny. na opakowaniu pisało ze jest do akwariów 38-114 litrowych. Filtruje 190-568 litrów/h. Wybrałam go bo ma funkcję napowietrzania, wiec mam nadzieje ze nie jest to taki tragiczny wybór
Jesli chodzi o bąbelki to puszcza drobne pęcherzyki - mysle ze tak ma byc?
Inne pytanie - Dołączono do niego 3 rodzaje wkładów: gąbka, żwirek amonowy (takie białe spore "granule") oraz węgiel aktywny.. W instrukcji napisali zeby wszystko to wlozyc do koszyka i co kilka tygodni wymieniac. Nie bardzo rozumiem jak to ma wygladac -
na razie węgiel nie jest tam włożony, bo sie naczytalam na FZ ze jest tylko do naglych wypadkow.. dobrze robię?? No i te wymiany -
jak to z tymi bakteriami jest? Jak już osiądą na wkładzie to jego wymiana spowoduje ze wszystko od nowa sie zacznie? Prosilabym o wyjasnienie mi tego problemu Inny sprzęt to grzałka 100W i chyba sprawuje sie dobrze. Mamy tez termometr i odmulacz. Tata marzyl o babelkach wiec wzielismy pompkę i kamien napowietrzający (o dł. 30cm) - mam nadzieje ze nie jest to szkodliwe dla ryb?[/b]
A jesli chodzi o ryby to oczywiscie jeszcze nie pozwolilam tacie na ich kupno
Na razie obserwuje lekko mętną wodę.. Jak to zejdzie to sie zastanowimy co dalej :]
Zakupiłam też testy - wychodzi na to ze mam
najwyższe ph i GH jakie byly na skali
(pH 8.4 i GH >15) czyli woda zasadowa i twarda.. Zmieniac jej wlasciwosci raczej nie bedziemy.
Co sądzicie o tych rybkach? (obok nazw podałam ich długości)
Neon Innesa - 4cm , 7-10 sztuk
Zwinnik jarzeniec - 5cm, może 5-7 sztuk
Brzanka różowa - 6cm, 3-4 szt.?
Molinezja ostropyska - 6cm - 3-4 szt.?
Mieczyk Hellera - 10 cm ?? 3 szt ??
jedyne czego jestem pewna to neony, a cala reszta to na razie mój wymysl i chyba wyszło mi przerybienie
Moze macie jakies sugestie odnosnie obsady? Co do roslin to mysle ze bede jeszcze cos zmieniac, moze wywalę tego orzecha i dosadzę coś wysokiego.
PS
sorry za długiego posta ale chcialam wsio ładnie opisac
Jakby sie wam nie chcialo czytac to pogrubilam swoje pytania zebyscie nie szukali
no i tak sie dopisuję do posta -
jak na razie woda jest zielona i mysle ze to jest dojrzewanie? Ale zaczely sie pojawiac chyba glony, albo po prostu jakis osad - na razie jest tylko z tej strony gdzie jest filtr i osiadł na kilku roslinkach oraz na kamieniach. nie wiem czy mam to odmulac? (jest brązowy, łatwo schodzi gdy palcem po roslinie przejadę). Myslalam ze jak mam slabsze oswietlenie to glony sie nie pojawiają? (15 wat) - wiec czy mam zmienic swietlowke na mocniejsza?