Zgadzam się z "pao" NIGDY NIE SŁUCHAĆ SPRZEDAWCY! Oni chcą zarobić!
Ja pamiętam jak zakładałem akwarium z welonkami (których nistety już nie ma na tym świecie). Byłem kompletnym laikiem w tych aprawach. Sprzedawca wcisnął mi kulę o pojemności 5 litrów (grrr) i powiedział że mogę w niej śmiało hodować 2 welonki (nie muszę wiedzieć jak skończyły). Mało tego! Powiedział, że wodę w tej kuli należy zmieniać raz w tygodniu. A ryby już po jednym dniu pływały pod powierzchnią łapiąc powietrze. (KOMPELTNY IDIOTA)
Teraz od ponad roku cieszę oczy 72 l akwarium z 2 pięknymi welonami, które na szczęście nie chorowały:).
Ale rada dla "Niulika" - 25l to za mało! 70-80 l w zupełności wystarczy. Mętna woda może być z kiku przyczyn:
1) Zazwyczaj przy nowo założonym akwarium woda mętnieje od żwiru,
2) Przekarmianie ryb (2 x dziennie wystarczy porcjami które zjedzą w ciągu 2-4 minut)
3) Wynik przekarmiania - ryby więcej wydalają odchodów (a welony to mistrzowie w robieniu bagna:) a tym samym więcej odpadków.
4) Słaby filtr, który ledwo nadąża z oczyszczaniem wody (tzn. jeśli akwarium ma 70 l to nie kupujcie takiego do 70-80 l, tylko taki który ma wydajność w oczyszczaniu 300-400 l, nie są drogie;). I jeszcze ważna rzecz - nowo założony i czyszczony filtr nie należy rozkecać na maxa ponieważ bakterie nie będą mogły osadzać się wewnątrz filtra, i będą wyrzucane zpowrotem do wody, przez pierwszy dzień średnia prędkość filtra, a przez następne można go rozbujać na szybsze obroty). Ja płuczę wkład filtra kiedy jego wydajność spada, czyli mniej więcej co 3-4 tygodnie, a woda jest czysta jak kryształ przez ten cały czas:)
uff. Dosyć tego wykładu:)
Mam nadzieję że w czymś pomogłem;)