A las? - wcześniej lis był typowo leśnym gatunkiem,dopiero od końca lat 70-tych ubiegłego stulecia ( w Polsce ) lisy zaczęły zasiedlać pola - przyznasz chyba,że lis w lesie jest dosyć widoczny?
Co do zdjęcia,to ja najpierw pomyślałem o pustyni ,wszak lis rudy występuje też na obrzeżach pustyń,lub o terenach górzystych:
Co prawda moja odpowiedź miała mieć zabarwienie raczej humorystyczne, jednak podobnie jak Ty zastanawiałem się na ile ubarwienie lisa może mu pomagać lub przeszkadzać. I również przychodziły mi na myśl różne środowiska, gdzie to ubarwienie może być sprzyjające np. wśród usychających traw, zbóż. Las też nie jest jednorodnie ubarwiony, dawniej wiekszość terenów stanowiły lasy liściaste, a te przez znaczną część roku mienią się różnymi odmianami brązu, żółtego i czerwonego od uschniętych liści. Nory lisie często są w piaszczystych zboczach itp. Poza tym ubarwienie lisów jest zmienne. Również ciekawe jest to, że spód ciała jest jaśniejszy, ten typ mimetyzmu określany jest jako "countershading" - zresztą człowiek skopiował to z natury i zastosował w malowaniu samolotów wojskowych.
Coś na pewno jest na rzeczy, choć trudno jednoznacznie określić co, w każdym razie pytanie było dobre.
Z drugiej strony ubarwienie maskujące, nie musi działać w taki prosty sposób, wystarczy wspomnieć zebry czy tygrysy - pozornie jaskrawe i świetnie widoczne, a jednak w praktyce również zakamuflowane.
No i jeszcze jedna sprawa - mimetyzm jest bardzo powszechny zarówno wśród ofiar jak i drapieżników, jednak jego nieskuteczność u ofiar skutkuje brakem możliwości przeżycia, u drapieżników zaś tylko brakiem obiadu.
Fotka super, gęsi nie są takie bezbronne jak by się mogło wydawać.