OD 2ch dni chodziło za mną coś, żeby zjeść, aby było chrupiące, najlepiej zimne i zdrowe. I tak szukając po necie wpadłam na sałatkę Colesław. Więc dziś szybki numer do mamy, żeby kupiła białą kapuchę i do dzieła ^^. Teraz sałateczka chłodzi się w lodówce. Sposób prosty, szybki i mniam pyszny ^^.
Przewidywany czas: 15 - 20 minut
Składniki:
1 biała kapusta (ja zrobiłam z pół i tak sporo wyszło)
2 marchewki większe
1 - 2 cebule (ja dałam 3/4 dużej)
1/2 szklanki majonezu (chciałam jogurt grecki, bo jest mniej kaloryczny, ale gęsty)
1 łyzka stołowa jogurtu naturalnego
1/3 szklanka mleka
1/4 szklanka cukru
2 łyzki octu
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kroimy kapuche i do michy.
Marchewy traktujemy tarką z grubymi oczkami.
Cebulę na kosteczki.
I siup wszystko do jednej michy.
Sos:
Do drugiej michy lub innego naczynia dajemy: majonez, jogurt, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, pieprz i sól. Mieszamy lub traktujemy mikserem/robotem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zalewamy tym warzywa w drugiej misie. Wymieszać wszystko ze sobą, wstawić do lodówki.
Smacznego !