To na zapiekankę, bo przepis znam mniej więcej, a pieroga musiałabym wyciągnąć od mamy.
Ilośc składników: na oko i wg uznania (zawsze tak gotuję)
Ziemniaki ugotować najlepiej w mundurkach, obrać, pokroić w plastry, posolić popieprzyć lub dodać inne przyprawy, zioła, co kto lubi.
Kapustę kiszoną obgotować, podsmażyć z cebulką i paroma grzybkami.
Naczynie zaroodporne wysmarować tłuszczem, układać warstwami ziemniaki i kapustę, wierzch albo posypać startym żółtym serem, albo zalać jajkiem rozbełtanym ze śmietana, albo jedno i drugie. Zapiekać w piekarniku.
Nie potrafię podać niestety wiarygodnych informacji dotyczących temperatury i czasu pieczenia, ale powiedziałabym, że wystarczy 180 stopni i 40 minut, jeżeli ktoś ma doświadczenie w zapiekankach albo piekarnikową intuicję, będzie wiedzial
No to smacznego.