UWAGA
Bójcie się
,,Wkrótce na świecie może zabraknąć czekolady
AFP
Grzybice, które gnębią kakaowce, są dużym zagrożeniem dla światowej produkcji czekolady - alarmują naukowcy.
Jak podkreśla prof. patologii roślin Randy Ploetz z Uniwersytetu Florydy w Homestead, już teraz choroby te powodują co roku 20-procentowe straty w zbiorach ziaren kakaowca, ale gdy się rozprzestrzenią straty mogą być jeszcze większe.
Wiecznie zielone drzewa, kakaowce, rosną w klimacie tropikalnym. Wywodzą się z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie hodowane są również w Afryce i Azji.REKLAMA Czytaj dalej
Uprawa kakaowców jest trudna, gdyż drzewka są bardzo wrażliwe - na chłody, zbyt duże nasłonecznienie, silne wiatry. Dlatego młode kakaowce rosną często w towarzystwie bananowców i innych drzew posiadających bujne liście. Obecnie zbiory nasiona kakaowców wynoszą 4 mln ton rocznie.
Według Ploetza, trzy najgroźniejsze dla kakaowca choroby to grzybice, wywoływane przez grzyby z rodzaju Phytophthora (tzw. fytoftoroza), przez grzyb Moniliophthora roreri oraz Crinipellis perniciosa.
Grzyby Phytophthora atakują wszystkie części kakaowca, a zaatakowane grzybem owoce stają się czarne (stąd angielska nazwa choroby black pod - czarna laska). Moniliophthora roreri atakuje młode owoce kakaowca i powoduje, że wyglądają jak zmarznięte, pokryte szronem (stąd jej angielska nazwa frosty pod - zmarznięta laska). Crinipellis perniciosa atakuje różne części kakaowca i objawia się naroślami przypominającymi miotłę (stąd angielska nazwa witches broom - miotła czarownicy).
Największe spustoszenie sieje fytoftoroza, która szerzy się na plantacjach kakaowców na całym świecie, natomiast choroby wywołane przez M. roreri oraz C. perniciosa są ograniczone do terenów tropikalnej Ameryki. Jeśli jednak przeniosą się do Zachodniej Afryki, gdzie znajduje się 70 proc. upraw kakaowców, mogą doprowadzić do ich zniszczenia - ostrzegają naukowcy.
Obecnie badacze poszukują więc nowych dzikich odmian drzewek kakaowców, które byłyby bardziej odporne na choroby i szkodniki.
Nowe odkrycia na temat chorób gnębiących kakaowce, jak również nowe metody walki z nimi będą omawiane na sympozjum naukowym pt. "Choroby Kakaowców: Istotne Zagrożenie dla Światowej Produkcji Czekolady", które odbędzie się 30 czerwca w Quebecu w Kanadzie, w czasie spotkania amerykańskiego i kanadyjskiego Towarzystwa Patologii Roślin i Amerykańskiego Towarzystwa Mykologii."
Zawsze można zrobić zapasy